Mekkora mozgástere lehet az új olasz kormánynak? - PODCAST

Elemzések2022. okt. 15.Sz.A.

A hónap végére állhat fel az új olasz kabinet, melyet az ország első női miniszterelnöke, Giorgia meloni vezethet. A magas államadósság, az energiaválság és a társadalom jelentős részét érintő megélhetési válság miatt nagyon kicsi lesz a mozgásterük. A kormányalakítással kapcsolatos belső viták Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni között már nyilvánosságra kerültek.

Az új olasz kabinet előtt álló megoldandó problémák súlyosak és sürgős beavatkozást igényelnek, de nagyon kevés költségvetési mozgástér áll rendelkezésre a magas államadósság miatt.

A német és az olasz tízéves államkötvények közötti kamatrés 250 bázispontra emelkedett október első hetében, így 4,5 százalék lett, ami még így is alacsonynak mondható, ugyanakkor gazdasági stagnálás vagy recesszió mellett nyilvánvalóan adósságspirált eredményez.Az olasz adósság-GDP arány 150 százalék, ami a második legmagasabb az euróövezetben Görögország után, ennek finanszírozásában az Európai Központi Bank segítségére számíthatnak az olaszok, de csak fegyelmezett költségvetés mellett.

Az első száz napban a magas energiaszámlák lakossági és vállalati támogatása lehet a legelső lépés, ehhez az uniós Helyreállítási Alap forrásainak elosztásán kellene változtatni, legalábbis Giorgia Meloni eddigi bejelentése szerint.

A magas infláció és rezsiszámlák miatt Olaszországban is megélhetési válság alakult ki a társadalom egy jelentős részénél, számukra egy szociális programot  minél hamarabb szükséges lesz elindítani.

Az illegális migrációval és a maffiával kapcsolatos bűnesetek száma továbbra is nagyon magas, így az illegális bevándorlással kapcsolatos törvénymódosítás szintén az új kabinet egyik legfontosabb intézkedése lehet.

A programot a választásokat megnyerő három párt - Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia), Hajrá Olaszország (Forza Italia) és a Liga - már egyeztet a leendő kormánytagokról, és valószínűleg nem csak politikusok, hanem szakértők is részt vesznek majd az új kabinet munkájában. 

- Az új brit kabinet költségvetési csomagjának fogadtatása is mutatja, hogy az energiaválság, a magas infláció és lassuló növekedés mellett mennyire nehéz adócsökkentést végrehajtani úgy, hogy a piacok kedvezően reagáljanak - többek között erről beszélt Szabó Anna, a növekedés.hu vezető szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című adásában.