Melyik az a két európai ország, ahol a lakosság 60 százalékának több az adóssága mint a vagyona?

Elemzések2018. aug 8.Növekedés.hu

Megvizsgálták, hogy az egyes országokban mennyire egyenlőtlen a nettó - azaz a hitelekkel csökkentett - vagyon eloszlása. A legegyenlőtlenebb az USA, míg a holland és dán társadalom alsó 60 százalékának negatív a vagyona. Az ábrán világos kék színnel látható, hogy a társadalom alsó 60 százaléka a teljes nettó vagyon hány százalékát birtokolja, míg a sötét kék szín azt szemlélteti, hogy mekkora a felső 10 százalék részaránya.

A legegyenlőtlenebbnek járó pozíciót ismét az USA szerezte meg, ahol a legvagyonosabb 10 százalék a teljes nettó vagyon 79 százalékát, míg a társadalom alsó 60 százaléka mindössze a vagyon 2 százalékát birtokolja.
Ez a 2 százalék annyira kevés, hogy elsőre talán számítási hibának tűnhet, a képet ugyanakkor jelentősen torzítják a hitelek. A tanulmány nettó vagyonnal számol, azaz hiába rendelkezik valaki egy saját ingatlannal, ha azt az ingatlan értékének megfelelő hitel terheli, akkor a számítás szerint ennek az illetőnek 0 a teljes vagyona, vagyis statisztikailag semmije sincs. Még rosszabbul néz ki a helyzet Hollandiában és Dániában, ahol az alsó 60 százalékának egyenesen negatív a vagyona a jelentős hitelállományok miatt.
Magyarország vagyoni egyenlőtlenség szempontjából az átlagnál jobb pozícióban van, hazánkban a társadalom alsó 60 százaléka a nettó vagyon 15, míg a felső 10 százalék a vagyon 48 százalékát birtokolja.
A teljes cikket a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvashatja.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.