Melyik az a két európai ország, ahol a lakosság 60 százalékának több az adóssága mint a vagyona?

Elemzések2018. aug. 8.Növekedés.hu

Megvizsgálták, hogy az egyes országokban mennyire egyenlőtlen a nettó - azaz a hitelekkel csökkentett - vagyon eloszlása. A legegyenlőtlenebb az USA, míg a holland és dán társadalom alsó 60 százalékának negatív a vagyona. Az ábrán világos kék színnel látható, hogy a társadalom alsó 60 százaléka a teljes nettó vagyon hány százalékát birtokolja, míg a sötét kék szín azt szemlélteti, hogy mekkora a felső 10 százalék részaránya.

A legegyenlőtlenebbnek járó pozíciót ismét az USA szerezte meg, ahol a legvagyonosabb 10 százalék a teljes nettó vagyon 79 százalékát, míg a társadalom alsó 60 százaléka mindössze a vagyon 2 százalékát birtokolja.
Ez a 2 százalék annyira kevés, hogy elsőre talán számítási hibának tűnhet, a képet ugyanakkor jelentősen torzítják a hitelek. A tanulmány nettó vagyonnal számol, azaz hiába rendelkezik valaki egy saját ingatlannal, ha azt az ingatlan értékének megfelelő hitel terheli, akkor a számítás szerint ennek az illetőnek 0 a teljes vagyona, vagyis statisztikailag semmije sincs. Még rosszabbul néz ki a helyzet Hollandiában és Dániában, ahol az alsó 60 százalékának egyenesen negatív a vagyona a jelentős hitelállományok miatt.
Magyarország vagyoni egyenlőtlenség szempontjából az átlagnál jobb pozícióban van, hazánkban a társadalom alsó 60 százaléka a nettó vagyon 15, míg a felső 10 százalék a vagyon 48 százalékát birtokolja.
A teljes cikket a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvashatja.