Az Arsenal többségi tulajdonosa saját kezébe veszi az irányítást

Hírek2018. aug. 8.Növekedés.hu

A Londoni Értéktőzsdén bejelentették: az Arsenal futball-klub kisebbségi, 30 százalékos tulajdonosa, Alisher Usmanov elfogadta a többségi tulajdonos, Stan Kroenke 600 millió angol fontos ajánlatát és kivonul a csapatot irányító részvénytársaságból. A tranzakció keretében az egyesületet 1,8 milliárd fontra értékelték (1 angol font = 359,18 Ft). 
Stan Kroenke
Jelentős tulajdonhányada ellenére Usmanov nem  volt tagja a Klub igazgató tanácsának és nem vett részt a döntések előkészítésében. A tavalyi év májusában ő tett egy 1 milliárdos kivásárlási ajánlatot Stan Kroenke számára, aki azt elutasította.

Stan Kroenke a kivásárlást egy tulajdonában álló cég, a KSE közreműködésével bonyolította le. A KSE közleménye szerint a klub magánkézbe kerülése segíteni fogja az Arsenal „törekvéseinek és stratégiai céljainak megvalósítását”. Stan Kroenke kijelentette: a KSE „nem áll meg Alisher Usmanov üzletrészének megvásárlásával, célja a 100 százalékos tulajdonhányad megszerzése.

A KSE azon van, hogy a klub folyamatosan a brit Premier League és a Bajnokok Ligája megnyeréséért versengjen és hasonló trófeákat gyűjtsön az utánpótlás és a női csapatok mezőnyében is.” A KSE emlékeztet arra, hogy irányítása alatt, 2011 óta a klub „jelentős beruházásokat hajtott végre kiemelkedő játékosok átigazolásai, a csapat-tagok szerződései, a szakmai elemzések, a labdarúgás menedzsmentje területén és bízik abban, hogy a klub építeni tud ezekre a beruházásokra.”

Annak érdekében, hogy saját kezébe vehesse a klub irányítását, Stan Kroenke 45 millió fontos saját tőkéből és 557 millió font hitelből tőke-emelést hajt végre, amely nyilatkozata szerint nem a klub ellenére történik.

„A kivásárlási ajánlat mögött semmiféle adósság-teher (bankhitel, vagy bármilyen törlesztéssel-vagy kamatfizetéssel járó pénzügyi kötelezettség) nincs, semmi olyasmi, ami az Arsenal teljesítményétől függene” áll a közleményben.  Az Arsenalnak az idei szezonban új menedzsere van, miután Unai Emery átvette az irányítást a klubot 22 évig vezető Arsene Wengertől. Wenger utolsó szezonjában az Arsenal hatodik lett a brit Premier Ligában, s így nem indulhatott a Bajnokok Ligájában, de jogot nyert az Európa Ligában való részvételre. Míg Stan Kroenke azt állítja, hogy a kizárólagos tulajdonlás a klub előnyére válik, az Arsenal Supporter’s Trust (AST), a szurkolók érdekképviseleti szervezete a hír hallatán „egy borzasztó napról” beszélt.

„A klub egy kézbe kerülésével megszűnnek az Arsenal szurkolói részvények és az általuk képviselt értékközösség összetartó ereje” áll az AST közleményében. Stan Kroenke így képes lehet olyan „végzetes lépések” megtételére, mint „menedzsment-díjak és osztalékok ellenőrzés nélküli fizettetése”. Az AST különösen aggályosnak tartja, hogy a kivásárlás hitel igénybevételével történik.