Melyik feldolgozóipari ágazatban nagy a baj? Itt vannak a rendelésállományok!

Elemzések2023. feb. 16.HP

Mutatjuk mekkora a rendelésállomány, vagyis mennyire erős a kereslet az egyes feldolgozóipari ágazatokban.

2022 első 11 hónapjában az előző év azonos időszakához képest 6 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon.

Az összes értékesítés 59 százalékát adó külpiaci eladások 8,2, míg a 41 százalékot képviselő hazai értékesítések 6 százalékkal bővültek.

Az ipari termelés csak Dél-Dunántúlon csökkent mintegy 0,5 százalékkal. A többi régióban 0,7 és 12,9 százalék közötti növekedést mért a KSH, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

Háború

A nemzetközi energiahelyzet, az orosz-ukrán háború és a szankciós politikák következtében az év végéhez közeledve mérséklődött a korábbi hónapokban megszokott kimagasló ipari teljesítmény.

2022 novemberében az ipari termelés a munkanaphatásokkal kiigazítva csupán 0,8 százalékkal emelkedett éves alapon.

Rendelésállomány

2022 novemberében a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összesített rendelésállománya 19,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az egyes ágazatok közül a járműgyártás áll a legjobban, ahol 39,6 százalékkal magasabb a rendelésállomány, mint 2021 novemberében. Ez rendkívül erős keresletről tanúskodik.

A termelési akadályok oldódásával a magyarországi autógyártók több negyedéven át 100 százalékos kapacitással működhetnek majd.

A gyógyszergyártás terén 37,2 százalékkal, a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártása terén pedig 27,9 százalékkal volt magasabb 2022 novemberében a rendelésállomány, mint egy éve.

Ezen ágazatokban szintén erős a kereslet, ami kedvező fejlemény. A magasabb rendelésállománnyal rendelkező ágazatok gazdasági kilátásai is alapvetően kedvezőbbek.

Nehezebb helyzetben van ezzel szemben a vegyi anyag, termék gyártása, ahol a rendelésállomány közel a felére zuhant, de ötödével kevesebb a megrendelés a papír és papírtermékek iránt is. A fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek rendelésállománya közel 15 százalékkal esett.

Rendelésállomány éves alapú változása az egyes feldolgozóipari ágazatokban, 2022 november

Rendelésállomány éves alapú változása az egyes feldolgozóipari ágazatokban, 2022 november

Forrás: KSH, növekedés.hu

Az építőipar ugyanakkor felemás képet mutat: egyrészt a tavaly megkezdett beruházások még kifutnak, és tartanak az energetikai korszerűsítések a főleg a háztartások oldaláról.

Másrészt a szektor rendelésállománya csökkent az állami beruházások felfüggesztése nyomán. Emellett a magas hitelkamatok a vállalati építkezések és a lakáspiaci kereslet mérséklődését eredményezték.