Háború: Óriási az oroszok vesztesége, de halad az offenzíva

Hírek2023. feb. 16.Sz.A.

Az orosz haderő megállás nélkül támadja az ukrán állásokat a keleti fronton - jelentette be Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes - olvasható a The Guardian napi háborús összefoglalójában.

- A helyzet Luhanszk megyében nagyon nehéz - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala, amely nem tett említést bármilyen visszavonulásról Kelet-Ukrajnában.

- Az orosz hadsereg folyamatosan jelentős mennyiségű fegyvert és katonákat küld Luhasznk megyébe, de az ukrán erők továbbra is tartják állásaikat - jelentette be Szerhij Hajdaj, a régió vezetője. Mint mondta, az ukrán csapatok egy része visszavonult az orosz támadások elől, de nem említette, melyik területen. Szerinte nem felel meg a valóságnak, hogy az ukrán haderő visszavonta volna a csapatait.

- A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elismerte, hogy a zsoldosai nehéz helyzetbe kerültek. Mint mondta, ennek ellenére a csoport számát bővítik, és végrehajtják az eltervezett feladatokat. Prigozsin befolyása a Kremlben az utóbbi időben csökkent.

- Hat orosz ballon jelent meg Kijev felett tegnap, ukrán források szerint a többségüget megsemmisítették.

- A nyugati országok nem tudják leszállítani a korábban megígért mennyiségű harckocsikat Ukrajna számára. Boris Pistorius német védelmi miniszter erről a nyugati országok védelmi minisztereinek tegnapi brüsszeli tanácskozása után beszélt. Jens Stoltenberg, a NATO vezetője bejelentette, hogy az orosz haderő mihamarabb új offenzívát indított a keleti fronton, hogy több területet elfoglalhasson, mielőtt a nyugati harckocsik megérkeznének.

- Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint Ukrajnának "jó esélyei vannak", hogy átvegye a kezdeményezést a fronton. A NATO által küldött minden harckocsi típushoz biztosítják a megfelelő kiképzést.

- Hatalmas veszteségeket kell elkönyvelnie az orosz haderőnek: a háború előtti harckocsi készleteinek 40 százaléka már megsemmisülhetett az Ukrajna ellen indított invázió első kilenc hónapjában - vélik a Stragégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének kutatói.

Egyes típusoknak már a fele is megsemmisülhetett, vagy ukrán kézre került, így a szovjet időkben gyártott tankokat is egyre nagyobb mértékben használhatja az orosz hadsereg.

- Ukrajna 200 millió font értékben kap katonai felszerelésre szánt támogatást Nagy-Britanniától és más nyugati országoktól. Többek között alkatrészeket és tüzérségi lőszert is biztosítanak - jelentette be tegnap a brit védelmi minisztérium.

- Az Európai Bizottság újabb szankciókat jelentett be, a technológiai termékek export tilalma 11 milliárd euró értékű árut érint. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerint a kiviteli tilalom az orosz ipart érintik, és többek között drónok és helikopterek elektromos alkatrészeire is vonatkoznak. A hatékonyság érdekében számos olyan ipari árucikket vesz célba az EU, amelyekre Oroszországnak szüksége van, és nem tud beszerezni harmadik országtól.

- Ulf Kristersson svéd kormányfő tegnap Kijevbe látogatott, ahol hivatalos megbeszéléseket folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.  Svédország Ukrajna öt legnagyobb támogatója közül az egyik, a kormányfő nem zárta ki a JAS 39 Gripen vadászgépek szállítását, de ehhez a nyugati szövetségesek beleegyezésére van szükség.

- Hollandia továbbra is fenntartja ígéretét, hogy szállít Leopárd2 tankokat Ukrajnának: 18 harckocsit Németországtól kér - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök. 

- Oleg Reznikov ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy a posztján marad, erre Zelenszkij elnök kérte. Reznikov leváltása a korrupciós botrány miatti érintettsége okán került szóba. Reznikov szerint kifejezetten az elnök kérése, hogy továbbra is betöltse a védelmi miniszteri posztot.