Csillagászati árak alakultak ki az ipari termelésben októberben

Hírek2022. nov. 30.Növekedés.hu

A magas energiaárak , a nagy importigény és a forint gyengülése miatt az ipari termelői árak 41,7 százalékkal nőttek októberben, a belföldi értékesítés árai 67,7 százalékos emelkedést mutattak éves összehasonlításban - derül ki a KSH adataiból.

Októberben az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítés árai még ennél is gyorsabb ütemben emekedtek, itt éves összehasonlításban 67,7 százalékos drágulást mért a KSH.

Eközben az exportértékesítésnél az árak 28,4 százalékkal voltak magasabbak.

A belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az exportéi 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százakékkal nőttek - írja a KSH.

Az ipar termelői-ár indexei

Éves összehasonlításban a belföldi értékesítés árait az energiaipar húzta fel a legnagyobb mértékben.

- a 62%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 37,3 százalék volt a drágulás,

- a 33%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – a világpiaci árak drasztikus növekedése és a hatósági ár szabályozásának módosítása következtében – 145%-kal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 90, a beruházási javakat gyártókban 17,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 38,7%-kal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árakban a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 26,1, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban 83,3 százalékos volt a drágulás.