Melyik országban hogy szigorítanak?

Elemzések2021. jan. 6.Sz.A.

Szigorú korlátozások a szomszédos országokban és azokban az európai államokban, ahol sok magyar él és dolgozik. Körképünkben igyekszünk bemutatni, mire számíthat, aki Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Szlovákiában vagy Szlovákiában él, vagy oda szeretne utazni. Különösen Ausztria példáját nézzük a magyar szigorítások várható alakulása miatt.

Ausztria
Ausztriában december 26. és január 24. között szigorú lezárás van érvényben, amely alól csak azok kaphatnak felmentést, akik a január 15-17. közötti önkéntes teszten vesz részt, és negatív eredményt produkál. (Bár a legfrissebb hírek szerint ez utóbbi lehetőséghez a hátrányos megkülönböztetés miatt az ellenzék nem járul hozzá, és így valószínűleg mégsem lesz erre lehetőség.)
A lezárás alatt a lakhelyet csak indokolt esetben lehet elhagyni. Azaz a munkába utazás, a bevásárlás, egészségügyi szükséglet, séta és egyéni sport, illetve rászorulók gondozása.
Egy háztartásban csak egy vendéget fogadhatnak, kivéve a gyermekfelügyelet, azaz a nagyszülő több unokára is felügyelhet.  Az országba nem munka céljából érkező külföldiek tíznapos karanténba kerülnek, ahonnan legkorábban az ötödik napot követően saját költségen végzett negatív koronavírus teszttel szabadulhatnak.
Az éttermek és kávézók zárva vannak, elvitel és kiszállítás viszont – alkohol kivételével – lehetséges. Január 18-án a szálláshelyek is megnyithatnak. Az alapszükségleteket kiszolgáló üzletek (élelmiszerbolt, drogéria, gyógyszertár, posta, bank, trafik, benzinkút) január 17-ig nyitva maradhatnak. A boltokban 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat, kötelező a maszkviselés. Az autó- és kerékpárműhelyek működhetnek, de a testi kontaktussal járó szolgáltatást nyújtó vállalkozások (fodrász, kozmetikus, tetováló) zárva vannak.
Az iskolákban január 7-től távoktatás folyik, de a 14 év alattiak bemehetnek az iskolába. Személyes részvétellel a közoktatás január 18-án indul, a felsőoktatásban továbbra is távoktatás lesz.
Az amatőr kontakt- és csapatsport tilos, a fedett pályák zárva vannak, nyitást követően csak negatív teszttel lehet őket látogatni. A sípályák működését az egyes tartományok szabályozhatják. A sílifteket csak a befogadóképességük felével terhelve működhetnek, a nyílt közösségi helyeken arcmaszkot, a zárt terekben pedig legalább FFP2-szintű, szelep nélküli légzőmaszkot kell viselnie a 14 évnél idősebbeknek.
A színházak, koncerttermek várhatóan január 18-án nyitnak, de csak negatív teszttel látogathatók. A tömegközlekedésben kötelező a maszkviselés, a taxikban üléssoronként legfeljebb két ember ülhet.
Munkavégzés során ajánlott a home office, ahol ez nem oldható meg, ott kötelező a maszkviselés. Az idős- és ápoló otthonokban heti egy látogató fogadható, kivéve a gyermekeket, akiket a két szülő is látogathat. Az otthonok dolgozói kötelezően FFP2 maszkban dolgoznak és hetente tesztelik őket.
A testi kontaktussal járó szolgáltatások esetén heti vírus teszt lesz kötelező, amit azonban kiválthat a kötelező FFP2 maszk viselése.
Ebbe a csoportba tartoznak a pedagógusok, a felszolgálók, a fodrászok, a kozmetikusok, a tömegközlekedésben dolgozók, az egészségügyi dolgozók és ápolók valamint az építőmunkások.
Németország
Németországban december 16-ától a járvány felerősödése miatt jelentős korlátozásokat vezettek be, amelyeket a megbetegedések adatainak ismeretében legkorábban január 10-én enyhíthetnek. Eszerint a munkaadókat felkérték arra, hogy lehetőség szerint home office-ban dolgoztassák munkatársaikat. A napközbeni a gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti rendszerre áll át.Kizárólag az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, kötelező maszkviselés és a távolságtartás szabályainak betartása mellett.
A testi kontaktussal járó szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások nem nyithatnak ki, így például a fodrász, kozmetikus, tetováló szalonok zárva maradnak. A szabadidős-, sport-, és kulturális létesítmények is zárva maradnak január 10-ig.
Az emberek közötti kontaktusokra vonatkozó szabályok szerint legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, legfeljebb öt személy erejéig, amelybe nem tartoznak bele a 14 év alatti gyerekek.
Továbbra is érvényben van a 10 napos karantén időszak, amely alatt legkorábban az ötödik napon lehet teszteltetni, hogy hamarabb szabaduljon az illető. Ez elsősorban az év végén hazalátogató magyar vendégmunkások számára jelenthet gondot, mert a munkáltató a karantén idejére fizetés nélküli szabadságra küldi a dolgozókat. Ezért sok kint dolgozó magyar nem is jött haza az ünnepekre.
Nagy-Britannia
Boris Johnson miniszterelnök hétfő este bejelentette, az agresszívebben terjedő koronavírus mutáció miatt országos lezárásra kerül sor, azaz a korábbi cáfolat ellenére mégis bevezetik az ötödik védekezési fokozatot. Arra kérte lakosságot, maradjanak otthon, az általános és középiskolákban pedig keddtől áttérnek a távoktatásra. Az intézkedésekre azért van szükség, mert ennek hiányában három héten belül túlterhelődne az egészségügy.  
Egyesült Királyság fővárosában december 19. óta a szórakozóhelyek, a turistalátványosságok, az éttermek és a kocsmák is zárva vannak. A nem egy háztartásban élők nem találkozhatnak egymással zárt térben. Londonban és környékén a nem egy háztartásban élő személyek csak szabadtéren találkozhatnak, ők is legfeljebb hatan. A korábbi hármas fokozatú rendszert kiegészítették egy negyedik fokozattal. Az ide sorolt területeken – így Londonban és Dél-Angliában – bevezetett korlátozások szerint az utazás, valamint a különböző háztartások közötti látogatás is tiltólistára kerül. Az itt élőknek otthonról kell dolgozniuk, csak néhány esetben hagyhatják el lakóhelyüket, például ha az otthoni munkavégzés nem megoldható számukra, és munkahelyükre kell utazniuk. 
Szlovákia
Szlovákiában december 19-től egésznapos kijárási tilalom van érvényben a koronavírus-járvány miatt. A tiltás azonban nem vonatkozik a munkába járásra, valamint az élelmiszer vagy üzemanyag vásárlásra, illetve a postai, banki vagy internetes szolgáltatások igénybe vevőire. Az üzletek – az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével – zárva vannak.  December 21-étől pedig szünetet rendeltek el az oktatási intézményekben is. 
Szlovénia
Szlovéniában január 7-ig biztosan életben maradnak a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások.  Ezek értelmében a létszükségleti cikkeket forgalmazó üzletek – élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták n– kivételével minden bolt zárva van, szünetelnek a szolgáltatások és minden nyilvános intézmény zárva marad.  Megmarad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, valamint a teljes gyülekezési tilalom, továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt.  A kormány egyúttal arra kérte a munkáltatókat, hogy erre az időszakra küldjenek minden dolgozót kollektív szabadságra. Egyelőre nem nyitnak ki az óvodák és az oktatási intézmények, a közoktatás is távoktatásban folyik tovább.