Mennyiért bérelhetünk jó irodát?

Elemzések2017. okt. 10.Növekedés.hu

A gazdasági növekedéssel az üzleti világ is élénkül, a kis-, és középvállalkozások aktivitása is felpörgött. Ez pedig az irodapiacon is látszik. Az Iroda.hu rendhagyó összeállítást készített az irodapiacról, és arról, hogy milyen környezetben dolgoznak szívesen az emberek.

Hiánypótló elemzést készített az ingatlan.com csoporthoz tartozó Iroda.hu az irodapiacról, elsősorban a kkv-k számára fontos B kategóriás irodák, a lakásokban és családi házakban bérelhető irodák díjairól. Kalmár Zoltán, az Iroda.hu vezetője a Növekedés.hu-nak elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások nagyon fontos szerepet játszanak a gazdaságban és az aktivitásuk is jelentősen nőtt. Erre utal többek között az, hogy a vállalati hitelpiac 7 százalékos bővülésével párhuzamosan a kkv-hitelezés 8,3 százalékkal nőtt. A vállalkozások aktivitásának élénkülése egyébként az irodapiacon is tetten érhető, sok vállalkozás keres magának ingatlant.

Szeged és Győr is emelkedik

Budapesten egyébként a B vagy B+ kategóriába tartozó irodák átlagos havi bérleti díja négyzetméterenként idén októberben 2488 forint volt, ami 4 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. A fővárosban a lakásokban vagy családi házakban kialakított irodák négyzetméteréért pedig 2200-3000 ezer forintot kellett adni. 

Az elemzés szerint jelentős drágulás ment végbe a vidéki nagyvárosok közül Szegeden: a csongrádi megyeszékhelyen 24 százalékkal közel 1900 forintra nőtt az egy négyzetméterre jutó átlagos bérleti díj egy év alatt a B-s vagy B+-os irodák esetében. Szegeden egyébként a lakásban és családi házakban található kiadó irodák esetében a bérleti díj négyzetméterenként 1500-1800 forint. Az ipari szempontból jelentős Győrben a B kategóriába sorolt irodák bérleti díja 2 százalékkal négyzetméterenként 1663 forintra mérséklődött. A lakásirodák bérlése viszont drágább lett, négyzetméterenként 1500 forintra nőtt, ami 13 százalékos növekedésnek felel meg.

Bárpult az irodában

Az Iroda.hu azt is megvizsgálta, hogy az irodai dolgozóknak mi a fontos, hol érzik jól magukat. Kalmár Zoltán azt mondta, hogy a kisebb vállalkozások sokszor nem feltétlenül csak a fizetéssel, hanem az otthonos, családias munkakörnyezettel és egyéb megoldásokkal is igyekeznek a dolgozók kedvében járni.
A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek legnagyobb része, 66 százaléka - persze nem meglepő módon - a jó tömegközlekedést tartja a legfontosabbnak. 57 százalékuk pedig azt, hogy legyenek étkezési és vásárlási lehetőségek. A tömegközlekedés a nők és a férfiak körében egyaránt favorit, de az érdekes, hogy az éttermek és boltok közelségét a férfiak nagyobb arányban tartották fontosnak. Érdekes válaszok érkeztek arra is, hogy a munkahely közösségi tereiben mi a fontos: a jól felszerelt konyha viszi a prímet és csak utána jön a kényelmes fotelekkel rendelkező társalgó. A nők és a férfiak lényegében azonos arányban foglaltak így állást. A felmérés az egészséggel kapcsolatos tényezőket is górcső alá vette. Kiderült például, hogy az irodabútorokra vonatkozó kérdésre elsöprő többség mondta azt, hogy a “profi, a gerincet védő szék” a legfontosabb. Ez mindkét nemnél kulcskérdés volt, a nők és a férfiak 80-80 százalékban nyilatkoztak így. Arra is választ adott a kutatás, hogy az idősebb kollégák az egészségüket jobban szem előtt tartják. Arra a kérdésre, hogy igénybe vennének-e a munkahelyükön egészségprevenciós szolgáltatást - például masszázst - a 40 felettiek 64 százaléka, az 50 felettieknek pedig több mint 53 százaléka válaszolt igennel, miközben a 30 évnél fiatalabbaknak kevesebb mint 40 százaléka tartana erre igényt. A korosztályok közötti különbségeket példázzák a dizájnra vonatkozó kérdésre adott válaszok. Arra, hogy melyik stílust kedvelik a legjobban, a 30 alattiak 35 százaléka a szilikon-völgyi  startupok irodáiról mintázná a saját munkahelyét, miközben az 50 felettieknél csak 13 százalék voksolt erre a megoldásra.

Melyik lesz az Év Irodája?

Az látható a felmérésből, hogy a többség számára fontos a munkahely elérhetősége, a közösségi terek, valamint az egészséges környezet. Azt pedig, hogy egy-egy iroda a bérleti díjon túl mennyire jó, arra választ ad Az Év Irodája idei versenye. Az idén ugyanis nyolcadik alkalommal rendezi meg az iroda.hu az Év Irodája Versenyt, amelyen 12 kategóriában lehet nevezni november 30-ig az azevirodaja.hu weboldalon. A közönségszavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján kiválasztott győzteseket pedig nagyszabású díjátadó gálán hirdetik ki 2018. februárjában.