Sokat dolgozunk, de kisebb hatékonysággal

Hírek2017. okt 10.Növekedés.hu

Többet dolgoznak Magyarországon a nyugat-európai legversenyképesebb gazdaságokhoz képest, ám a hatékonyság nálunk alacsonyabb, még a régióban is csak a lengyeleket sikerült megelőznünk - derül aki az IMF és az OECD legfrissebb termelékenységi rangsorából. Az egy fő által egy óra alatt megtermelt érték alapján összesített termelékenységi sorrendben az egy évben ledolgozott órák számát és az egy főre eső GDP-t hasonlították össze országonként. Ez alapján nem meglepő módon Luxemburg, Svájc és Norvégia jött ki győztesnek, és az észak-európai országok állnak a legjobban. Érdekesség, hogy Németország nem fért bele az első tízbe, és Japán is csak a 18 helyre került. Európában a legtöbbet, 2035 órát Görögországban dolgozzák, míg a legkevesebbet, 1410 órát Dániában, - utóbbi a negyedik helyre került a listán. Összességében megállapítható, hogy a versenyképes országokban kevesebbet kell dolgozni, és a jobb hatékonyság, illetve a magasabb munkabérek emelik meg a termelékenységet. A rangsort nyilvánvalóan torzíthatja egy adott országban bejegyzett, de ott valós tevékenységet nem folytató vállalatok „megtermelt” jövedelme, amely többek között Luxemburg, Írország és Svájc esetében számottevő. Továbbá a statisztikai adatok sem mindig megbízhatóak: Japánban például elvileg sokkal kevesebb időt töltenek a munkahelyen, mint Görögországban, ami egyes statisztikai hivatalok kimutatásainak hitelességét kérdőjelezi meg. Ami a közép-kelet-európai régiót illeti, a legjobb termelékenységi mutatókat Szlovénia és Csehország produkálja, Lengyelország pedig a sereghajtó. Érdekes, hogy a 31. helyen álló Magyarországon a ledolgozott munkaórák száma (1761 óra/év) majdnem megegyezik a 25. helyre került Csehországéval, ám az egy óra alatt megtermelt érték nálunk kevesebb, (7,38 dollár – szemben a csehek 10,66 dollárjával). Az egy főre eső GDP-t nézve is csak a lengyeleket tudjuk magunk mögé utasítani, és épp csak egy hajszálnyi különbséggel. A lengyelek hozzánk képest nyolc százalékkal többet dolgoznak, és körülbelül ugyanennyivel kevesebbet termelnek. A régiós rangsor mindenesetre azt mutatja, hogy a három balti állam és a visegrádi négyek gyakorlatilag egy bolyban helyezkednek el mind a ledolgozott órák, mind a megtermelt érték tekintetében. További érdekesség, hogy a világranglista első 36 helyére mindössze hat olyan ország került, amely nem nyugati (Japán, Izrael, Dél-Korea, Chile, Costa Rica és Mexikó), ami elsősorban a technológiai fejlettségbeli különbségből adódik.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.