Mennyire szegények a magyarok?

Elemzések2018. ápr 28.Növekedés.hu

Habár rengeteget csökkent a hazai szegények száma, még mindig nem áll jól Magyarország a szegénység leküzdésében: tavaly a lakosság 14,5 százaléka a súlyosan nélkülöző kategóriába esett – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Mutatjuk, hogyan állunk a régióban.  2013-ban hazánk lakosságának 27,8 százaléka volt súlyosan nélkülöző, azóta ez az arány 14,5 százalékra csökkent.

Az Európai Unión belül csak Bulgáriában, Romániában és Görögországban érintette a lakosság nagyobb hányadát súlyos nélkülözés.
Akkor súlyosan nélkülöző valaki, ha az alábbi listában szereplő dolgok közül legalább négy dolgot nem tud magának megengedni anyagi okok miatt:
  • számlák befizetése határidőre,
  • az otthon megfelelően melegen tartása,
  • váratlan kiadások fedezése,
  • hús rendszeres fogyasztása,
  • egyhetes vakáció,
  • TV,
  • mosógép,
  • gépjármű,
  • telefon.
A lista élén egyébként Luxemburg, Finnország és Svédország áll, ezekben az országokban 3 százalék alatt maradt a súlyosan nélkülözők aránya. Az uniós átlag szerint 2017-ben a lakosság 6,7 százaléka volt súlyosan nélkülöző, ami körülbelül 33 millió embert jelent.
Érdekesség, hogy az uniós átlag 2012-ben tetőzött 9,9 százalékos aránnyal, azóta sokat javult a helyzet.
Érdemes megjegyezni, hogy 2016-ról 2017-re majdnem minden uniós országban csökkent az anyagilag súlyosan nélkülöző lakosság aránya. A legnagyobb javulás Romániában található, ahol 23,8-ról 19,4 százalékra csökkent az arány, utána Olaszország, Horvátország és Románia következik.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.