A keleti országok helyett a déliek kerülhetnek előtérbe az unióban

Elemzések2018. ápr 28.Növekedés.hu

Május 2-án mutatja be az Európai Bizottság a 2021-2027-es pénzügyi keret javaslatait. Az MKB Elemzési Központ az új EU-s prioritások mentén a források átcsoportosítására számít: a közép-kelet-európai országok számára elérhető források mértéke várhatóan a déli régiók javára csökken majd. Ennek mértékét nehéz megjósolni, hiszen a jövő heti bizottsági javaslatot követően egy hosszú egyeztetési folyamat veszi kezdetét a tagállamok között (akár 2019 végéig), amelynek során alakul majd ki, hogy melyik tagállam mekkora összeget hívhat le az új uniós ciklusban. A források csökkenésének híre a következő időszakban okozhat piaci mozgásokat, a régiós devizák kismértékben tovább gyengülhetnek. Hosszabb távon viszont a kisebb mértékű EU-s forrásokat kiegészíthetik a bővülő hazai források, ezáltal középtávon nem látunk jelentős kockázatot az EU-s forrásokat illetően. 2018. február végén közzétett Bizottsági javaslat 3 forgatókönyvet mutatott be a 2021-2027-es EU-s forrásokat illetően.

Közös jellemzőjük, hogy a kohéziós kassza méretének 25%-33%-os csökkenésével számolnak 7 év alatt.

A magyar régió mindegyik forgatókönyv esetén kapna támogatást, ám ennek mértéke eltérő az egyes forgatókönyvek esetén. Az április 23-i héten megjelent hírek ennél nagyobb mértékű forráscsökkenésről szóltak (6-10% évente), ráadásul piaci pletykák szerint a kohéziós politika forrásai a déli országok javára rendeződhetnek át. Ebből az következik, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban Magyarország számára elérhető 22 milliárd euróhoz képest 20 milliárd euró alá csökkenne a keret; pontosabb kép rajzolódik majd ki a május 2-i javaslatot követően. A tervezet a Közös Agrárpolitika jövője kapcsán is 3 forgatókönyvet vázol fel, melyek közös jellemzője, hogy kisebb-nagyobb mértékben (15-30%) csökkenne a rendelkezésre álló pénzügyi keret és a források nagyobb hányada kerülne kisebb gazdaságokhoz (jelenleg a források 80%-a a gazdák 20%-hoz áramlik). Az ilyen irányú forrásátcsoportosítás még kedvezhet is Magyarországnak.  Az április 30-ával kezdődő héten publikálják az eurózóna első negyedévére vonatkozó GDP becslését. Az MKB Elemzési Központ várakozása szerint kisebb lefordulást látunk majd a GDP növekedésében, mivel a vállalatok visszajelzéseiből készülő bizalmai indikátorok szinte minden szektorban visszaesést mutattak az év elején és az ipari termelés is gyengélkedett az első három hónapban. Az előző év végén kiemelkedő gazdasági teljesítményt regisztráltak az eurózónában, így egy kisebb év eleji korrekció természetesnek mondható. Ráadásul az üzleti ciklus jelenlegi szakaszában már egyre inkább problémává válhat a munkaerőhiány és az elégtelen mennyiségű gépi kapacitás, így a növekedés mérséklődése várható, leginkább 2019-re nézve. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.