Mesteri izraeli-amerikai együttműködés védte ki az iráni támadást, de mi lesz, ha atomrakéta jön legközelebb?

Elemzések2024. ápr. 16.F. P.

A két nemzet vállvetve lőtte ki az iráni drónokat és rakétákat földközelben és az űrben egyaránt. A hidegháború idején utóbbiról még csak álmodtak, a Szovjetuniót viszont pánikba kergették vele. Ez volt a csillagháborús terv, ami most már valóság, és most megvolt az éles próba.

Az iráni drón-, és rakétatámadás elhárítását Izrael teljes mértékben összehangolta a Pentagonnal a Reuters szerint: az Arrow ballisztikus ballisztikus légvédelmi rendszer irányítóbázisán egy amerikai szakértő is jelen volt. Emellett még Nagy-Britannia, Franciaország és Jordánia és segített a teljes iráni fegyverarzenál megsemmisítésében.

Csillagháború vállvetve

A több száz iráni drón és rakéta felét, melyek 60 tonna robbanószert hoztak magukkal, izraeli repülők és légvédelmi rendszerek semmisítették meg. A feladat nagy részét az Arrow 2 és Arrow 3 nagy magasságú védelmi rendszerek végezték, melyeket a Pentagonnal és a Boeinggel együtt fejlesztettek ki,

és lényegében a világűrben lövik ki a rakétákat.

Az irzaeli Arrow rendszereket és az alacsonyabb magasságon dolgozó védelmi pajzsokat szinkronizálták a térségben lévő amerikai rendszerekkel, melyek így megosztották egymással az információt, együtt tekintették át az eget bármekkora magasságig, és mindent észleltek és elfogtak, noha meglehetősen sok objektum közeledett egyszerre.

Az izraeli és az amerikai rendszer összehangolását az irányítóbázison lévő amerikai szakértő végezte. Az amerikai erők több mint 80 drónt és legalább 6 ballisztikus rakétát lőttek le.

Meglepően jó eredmény, további fejlesztések

Izrael szerint a közeledő fegyverek 99 százalékát időben semmisítették meg, így csak egy személy és egy katonai bázis sérült meg. Ez a hatékonyság még az izraeli a légvédelem korábbi parancsnokát is meglepte, aki még 3 nappal korábban is úgy gondolta, hogy messze nem lesznek ilyen hatékonyak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy erre szükség is van, mivel legközelebb Irán a mostani tapasztalatok alapján tovább fejlesztheti rendszereit, esetleg zavaró taktikákat alkalmazhat. Márpedig, mint mondta,

Izraelnek egy lépéssel az ellenség előtt kell járnia. 

Az izraeli védelmi minisztérium elmondta, hogy már dolgoznak a még fejlettebb Arrow 4-es és 5-ös rendszereken. Már az Arrow 3 is a légkör fölött, az űrben semmissíti meg az ellenséges rakétákat, most ezek 110 iráni rakétát lőttek ki. Izrael már 2022-ben jelezte, hogy egy olyan lézerpajzsot terveznek kifejleszteni, ami mindenféle repülő eszköz ellen hatékony.

Az iráni atom

A tökéletes hatékonyságra szükség is lehet, ha véletlenül Irán összerakna időközben 1-2 atomtöltetet és ráhelyezné a rakétákra egy következő támadáskor. Ez persze öngyilkos stratégia lehet részükről, hisz ilyen esetben válasz gyanánt jogosan lehet bevetni ellenük az atomfegyvert, melyből Izraelnek is van, még ha nem is nyilatkozik róla. Magától értetődő, hogy az amerikai szövetséges is beszállhat az arányos válaszcsapásba, bármilyen eszközzel.
 
Az igazán nagy kérdés az, hogy megvárhatja-e Izrael és szövetségese, hogy meglegyen az a bizonyos iráni atomfegyver, és akkor már csak nukleáris elrettentéssel tudják féken tartani a perzsa államot, vagy még előtte lépnek, akár diplomáciai, akár katonai úton. Rövidtávon most nem valószínű jelentős eszkaláció, de ez a kérdés sürgető lehet, hisz Irán nem lehet messze az atomfegyver előállításának képességétől.