A jel, ami elsőként mutatta az iráni támadást

Elemzések2024. ápr. 15.F. P.

Szombat este 11 körül egyszer csak meredek zuhanásba váltott a bitcoin árfolyama: pillanatok alatt 10 százalékot csökkent az értéke. Sejteni lehetett, hogy Irán felől fúj a szél, de az első, a világsajtóban fellelhető hírre még 5-6 percet várni kellett. A digitális arany szerep ezzel megdőlt.

Az esetnek több különlegessége is van: egyrészt a kriptodevizák azok az eszközök, melyekkel állandóan kereskednek, piacukon sosem megy le a nap, hétvégén sem, szemben a szabályozott tőzsdei termékekkel vagy akár a devizákkal. Így az egyetlen eszközcsoport, ami

reagálni is tud a hétvégi eseményekre, és meg is tette, szinte az iráni rakéták sebességével.

Nem menekülőeszköz

Ugyanakkor az elmozdulás iránya bebizonyította, hogy a bitcoin nem menekülőeszköz, nem lehet benne elbújni a rakéták elől, szemben az arannyal. Az esés mértéke nagyobb volt, mint amit hasonló esetben a részvénytőzsdéken láthatunk, és a kriptodevizák széles körére kiterjedt: az összestől pánikszerűen szabadultak.

Egy nappal később, amikor az éji csillagháború már a múlté, az eszkalációs veszély mérsékeltnek tűnik, legalábbis rövid távon, az árfolyamok csak részben korrigáltak.

Időbeli egybeesés

Van azonban még egy ok, amiért elsősorban a bitcoin piacán felfokozott a hangulat, függetlenül a geopolitikai helyzettől. Az első kriptodevizát úgy alkották meg, hogy bizonyos időnként sor kerül egy lépésre, a felezésre. A bitcoin mennyisége véges, de azt nem egyszerre bocsátotta ki a megalkotó, hanem létre kell hozni, ki kell bányászni az összesen 21 millió egységet. 

A folyamatot elvégzők bizonyos mennyiségenként jutalom bitcoint kapnak, különben nem érné meg, figyelembe véve annak energiaigényét, és így költségét is. Azonban arra is gondolt a megalkotó, hogy az újonnan létrehozott bitcoinok kínálata folyamatosan lassuló legyen, vagy legalábbis ezt az illúziót keltse, felcsigázva a befektetők érdeklődését.

Kezdetben egy adott mennyiség előállításáért 50 bitcoin járt, majd 2012-től 25, a 2016-os évtől 12,5, majd 2020-tól 6,25, és ez most a napokban fog 3,125-re csökkenni. 

Illúzió

Az eddigi felezéseket nagy árfolyamnövekedés követte, amit a kínálat csökkenésének illúziója fűthetett, miközben valójában a kínálat nem egyenletesen csökkent, hanem lassulva, vagyis az előállítható bitcoinok nagy része hamar előkerült.

Most 19,5 millió van már meg a 21 millióból, így a maradéknak, ami 10 százalék sincs, nincs tényleges hatása: a valóságban már rég úgy működik, mint egy véges sorozat.

A kínálatot nem az újonnan előállított egységek jelentik, hanem a befektetők eladásai.

Előre megtették a téteket

Korábban a felezéseket követően emelkedett meg az árfolyam, de ezt sokan megfigyelték, így most jó előre bevásároltak, számítva a felezés utáni emelkedésre. Ez viszont könnyen kiolthatja azt, sőt, felezés után árfolyamesés is jöhet,

hisz ha mindenki előre bevásárolt, ki venne a felezés után?

Ráadásul az árfolyam olyan magasra emelkedett, ahol az összes bitcoin 1300 milliárd dollárt ért, az összes kriptodeviza együtt pedig 2600 milliárdot, annyit, mint az Apple teljes értéke.

Ennél sokkal többet nem tud érni az egész állomány, hisz nincs sokkal több pénz, amit ebbe a kockázatos eszközosztályba fektetni tudnak. Intézményi befektetők (nyugdíjalapok, befektetési alapok) nem vesznek belőle felmérhetetlen kockázata miatt. Az ETF-ek gyakorlatilag közvetlen lakossági befektetések, ezekbe, amióta január óta elérhetők, sok pénz áramlott be, hisz ezek által legalább kivédhetők a közvetlen bitcointartás kockázatai.

Rövidesen kiderül

Néhány napon belül lezajlik a felezés, érdemes lesz megfigyelni, hogy reagál rá a piac. Ha nem tud további emelkedés következni, vagy akár csak szinten maradni az ár, a menekülőeszköz illúziója mellett a csökkenő kínálat illúziója is véget érhet, és akkor felmerül a kérdés, hogy mi hozna a piacra új vásárlókat.