Irán elindította rakétáit, most jön csak az izgalom

Hírek2024. ápr. 13.F. P.

Izrael szerint Irán 100 drónt és 100 rakétát indított Izrael felé. Irak gyorsan lezárta légterét, Izrael is ugyanezt tette.

Izrael azt jelentette, hogy Irán drónsereget indított ellen, ezeknek azonban órákig tarthat az út az iraki és jordán vagy szíriai légtérben.

Izrael a CNN szerint nap folyamán előkészített 100 iráni rakéta elindításáról is beszámolt: ezek, nam manővereznek sokat, hamar el kell, hogy érjék az izraeli lgterét, ahol a Vaskupola várja őket. Izrael haditanácsot tart: vélhetően bármilyen forgatókönyv előkerülhet. Sorsdöntő éjszaka elé nézünk.

Az iráni állami hírügynökség közölte, hogy valóban elindították a ballisztikus rakéták első sorozatát. Ez annyiban különös, hogy nem szokták közölni ezt, hisz így az ellenség is biztosabban tudja, persze lehet, hogy ez a cél: befelé nagy csapást kommunikálni, de nem akarnak valós kárt okozni

Izrael megpróbálja az iráni drónokat még légterén kívül megsemmisíteni. Irán megfenyegetett minden országot, aki átengedi légterén vagy földjén az izraeli fegyvereket vagy haerőt, azt súlyosan megbünteti. 

00:32  Az iráni rakétáknak már meg kellett volna érkezni, így lehet, hogy csak elterelő művelet volt, miközben a Hezbollah valóban kilőtt számtalan rakétát, még pedig a Goldan-fennsík felé, amely lakatlan, jóllehet azt állítják, hogy az izraeli hadsereg ottani laktanyáját célozzák. Az amerikaiak jelezták, hogy néhány iráni drónt elkaptak. Nem kizárt, hogy az iráni akció valóban csak jelképes, de az iráni lakosság felé jól kommunikálható.

00:47 Irán bejelentette, hogy az Izrael elleni megtorlás le van tudva. Ez arra utal, hogy valóban csak jelképes támadást indítottak, eljátszva lakosságuknak a hősies visszacsapást, de gondosan kerülve minden további konfliktust. 

00:56 Robbanások hallatszanak Jeruzsálem fölött: érkeznek az iráni "küldemények", a Vaskupola elkapja őket.

01:10 Az érkező iráni fegyvereket úgy tűnik, a levegőben hatástalanítják, áldozatokról. sérülésekről nem érkeztek hírek. Az amerikai védelmi minisztérium jelezte, hogy az amerikai légierő részt vesz a műveletben: az iráni drónokát már jóval azelőtt hatástalanítják, hogy megközelítenék Izraelt.

01:17 A Sky News szerint brit és amerikai vadászrepülők már az iraki határnál kilövik a drónokat, és a jordán légierő és lelövi a légterében áthaladó eszközöket.

01:32 Úgy tűnik, az izraeli, amerikai és brit erők eredményesen megsemmesítik az iráni drónokat, így a támadás jó eséllyel áldozatok nélkül véget ér.