Milyen gyakran cseréljük le a hűtőt vagy a mosógépet?

Elemzések2020. aug. 11.D.J.

A nagyfogyasztású háztartási gépeknél 10 év után mindenképp érdemes elgondolkodni a váltáson.

A digitalizáció mára elérte a fürdőszobákat és a konyhákat is. Napjainkban olyan okos hűtők is készülnek, amelyek számon tartják, hogy a vaj vagy a tej mikor fog megromlani. A különféle rekeszekben ha kell a legújabb masinák különböző hőmérsékleten hűtik az élelmiszereket. Némelyiknek az ajtaján pedig olyan óriási LCD képernyő van, amely koppintásra átlátszóvá válik.

Így a tartalmát anélkül is meg lehet nézni, hogy az ajtaját kinyitnánk.

A többségnek persze elég, ha a frizsider lehűti az ennivalókat. A digitális extrák a hazai lakosságot nem igazán hozzák lázba. Jellemző, hogy a háztartási gépek közül a legritkábban a hűtőszekrényeket szoktuk lecserélni: általában 9-10 évente ruházunk be egy új gépre. A váltásra rendszerint azért kerül sor, mert az előző tönkremegy.  Emiatt a hűtő vásárlások száma ilyenkor a nagy melegben meg szokott ugrani. A forróságban a kompresszoroknak ugyanis sokkal többször kell bekapcsolniuk. Így könnyebben el is romlanak.

Pedig ha a hűtőnk 10 év körüli nem érdemes kivárni, amíg a gép bemondja az unalmast. A legújabb hűtők működése ugyanis sokkal energiahatékonyabb.

Ha kifejezetten régi berendezés van a konyhában akkor a cserével, akár évi 30 ezer forintot is lehet spórolni a villanyszámlán.

Arról nem is beszélve, hogy az új modellek mind emellett még halkabbak is. A váltásra nem kell feltétlenül vagyonokat költeni. Jobbfajta márkás frizsidereket már 100 ezer forint körül is lehet kapni.

Ugyanez igaz a mosógépekre is. Az efféle gépek ma már jóval olcsóbban beszerezhetőek, mint régen. Bár ez azzal jár, hogy napjainkban a mosógépek viszonylag hamar tönkremennek. A régi modellek akár évtizedeken át is kiválóan működtek, cserébe az áruk horribilis volt.  Egy havi átlagbérből nem is lehetett őket kifizetni.

Év Havi nettó átlagkereset (Ft) Mosógép átlagára (Ft)
1992 15 000 19 500
2019 244 000 80 - 90 000
Forrás: tudatosvasarlo.hu

A mosógépek élettartama roppant változó: egy gyengébben összeszerelt gép pár év alatt tönkremehet, egy drágább modell viszont könnyen kibírhat akár 10 évnél is többet. Ezért a vásárlás előtt érdemes elolvasni a neten, hogy a kiszemelt mosógéppel mennyire voltak elégedettek az emberek. Mindenesetre általában a tapasztalat az, hogy a középkategóriás mosógépeket, ha van rá keret, hat évente érdemes cserélni.