Mikor érdemes lecserélni a tévét?

Elemzések2020. aug. 5.D.J.

A 8K-s tévékkel egyelőre nem érdemes foglalkozni.

Ha belépünk egy elektronikai üzletbe és vetünk egy pillantást a tévé kínálatra, akkor úgy tűnik mintha a 4-5 éves televíziók felett már jócskán el is ment volna az idő. Hisz az utóbbi időben rengeteg új technológia ütötte fel a fejét. Népszerű hívószavakká vált például a QLED és az OLED, két új képalkotási eljárás, amelyek alacsonyabb fogyasztás mellett minden eddiginél szebb megjelenítést ígérnek.

Úgy tűnik az se probléma, hogy a 4K-s tévék még nem is terjedtek el széles körben: máris itt vannak a 8K-s televíziók, amelyeknek a felbontása 16-szor nagyobb, mint a sima HD készülékeké. Adja magát a kérdés: érdemes beruházni a legújabb TV-s csodákra?

Ha csak nincs fölösleges 1-2 millió forintunk, amit nem tudunk mire költeni, akkor a válasz egyértelmű nem.

A tévé gyártóknak természetesen azaz érdeke, hogy minél többször lecseréljük a készülékeinket. Ezért égnek állandó újítási lázban. Meg akarják győzni az embereket, hogy a pár éves nagy TV-t is érdemes leváltani. Az innovációk utáni hajszában születtek meg a szupervékony készülékek is.

Ma már van olyan modell is, amely egy átlagos mobiltelefonnál is keskenyebb. A vastagsága mindössze 3,8 milliméter.

Egy szűkebb vásárlói réteg, amely szereti az exkluzív termékeket, persze szívesen fizet az ilyen újításokért. De a tömegeket efféle mérnöki bravúrokkal nem lehet megnyerni.

Ezért a gyártók az utóbbi időben egy-két egészen merész ötlettel is előálltak. Az egyik ilyen volt a 3D TV. Miután a térhatású képmegjelenítés egy időre meghódította a mozikat, úgy tűnt, hogy egy hasonló forradalomra a tévés piacon is sor kerülhet. A lelkesedés eleinte olyan nagy volt a technológia körül, hogy még a 2012-es olimpiát is vetítették 3D-ben. Csakhogy hamar kiderült, hogy a többség tévézés közben nem akar egy speciális eszközt viselni.

Ezért a 3D-s szemüvegekből lassacskán porfogók lettek, a térhatású TV-k pedig pár év alatt kihaltak.

Az ívelt képernyős televíziókból is hasonló zsákutca lett. Ugyanis ha nem pont szemből nézzük őket akkor torzít a képük. Vagyis társas filmnézésre teljesen alkalmatlanok. Így majdnem annyi hasznuk van, mint egy napozóágynak az Északi-sarkon. Mióta a 3D és az ívelt képernyő megfeneklett a gyártók igyekeznek kevésbé radikális változásokkal előállni és inkább a képmegjelenítést javítják például a felbontás növelésével.

A 8K-val azonban egyelőre nem érdemes foglalkozni.

Már csak azért sem, mert nem fogjuk tudni kihasználni. Van pár 8K-ban készült rövid természetfilm, amelyet az üzletekben vetítenek. A kínálat kis túlzással itt ki is fújt. Otthon a csatornákat, a Netflixet vagy az HBO GO-t nem fogjuk tudni 8K-ban nézni és ez a felállás jó ideig nem is fog változni. A Youtube-on már vannak 8K-s videók, de sok helyen az internet sávszélessége nem elég nagy ahhoz, hogy ezeket felhőtlenül tudjuk élvezni.

Ráadásul a technológia most még roppant drága, hisz egy 8K-s készülék simán több millió forintba is kerülhet. Ehhez képest ha egymás mellé teszünk egy 4K-s és egy 8K-s TV-t akkor nagy valószínűséggel a képminőségben igazi, érdemi különbséget nem fogunk észrevenni. A gyártók nagy bánatára ugyanis a 4K-val nagyjából elértük az emberi szem képességeinek a határait. Felbontásban lehet efölé menni, de abból a vásárlók jó része már nem sok mindent fog érzékelni. Ezt igazolja egy friss felmérés, amelyet többek közt a Pixar, az Amazon, és a Warner Bros hozott tető alá.

Miután egy fókusz csoportnak 4K-s és 8K-s klippeket is lejátszottak, jó páran úgy vélték, hogy a 4K-s felvételek még szebbek is voltak, mint a 8K-sak.

A kutatást elemző Michael Zink szerint ez arra vezethető vissza, hogy több résztvevő nem látta a különbséget ezért inkább tippelt, hogy melyik lehet a jobb.

Összességében elmondható, hogyha van otthon egy jófajta HD TV-nk akkor valószínűleg az még jó ideig meg fog felelni az igényeinknek. Ha gondolkodunk abban, hogy 4K-ra váltsunk akkor ezt inkább akkor tegyük meg, ha be tudunk ruházni egy nagyobb, tehát legalább egy 120 centiméteres TV-be. A 4K előnyeit ugyanis igazán csak a méretesebb televíziókon lehet kiélvezni.