Milyen nyugdíjaskorra vágynak a magyar fiatalok?

Elemzések2019. aug. 29.Növekedés.hu

Vidéki nyugdíjas életre vágyik a magyar fiatalok jelentős része – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár kutatásából. A Z generáció negyede szeretne külföldön élni időskorában, míg az Y generáció esetében ugyanez az arány még kevesebb. Azok közül, akik itthon maradnának mintegy kétharmad kifejezetten vidéken képzeli el a nyugdíjas éveit. A kutatás rámutatott továbbá arra is, hogy a megkérdezettek jelentős része az unokáinak szentelné az időskori éveit.

Maradnának a magyar fiatalok

Külföld helyett a magyar tájakról álmodozik az Y és a Z generáció többsége, ha a nyugdíjas éveikről van szó – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült, reprezentatív Pulzus kutatásból.  Az 1997 után született korosztály többsége itthon töltené el az idősebb éveit. Ugyanakkor a generáció negyede számára vonzó a külföldi nyugdíjas évek képe is. Az idősebb Y generáció ennél kevésbé kalandvágyó, mindössze 12 százalékuk szeretne inkább külföldön élni.

A Z generáció 64 százaléka kifejezetten Magyarországon szeretné az időskori éveit eltölteni, míg az Y generáció esetében ugyanez az arány már 80 százalék.

Az ismerős magyar környezethez való ragaszkodást a család közelségének fontossága is magyarázhatja. Ezt az is alátámasztja, hogy a kutatásban arra a kérdésre, hogy „Milyen nyugdíjas szeretnél lenni?”, a megkérdezettek több mint fele azt a választ adta, hogy „Olyan, aki a családjának, az unokáinak szenteli az idejének nagy részét”.

Forrás: Pulzus kutatás az OTP Nyugdíjpénztár megrendeléséből (2019)

„Az egyre kitolódó nyugdíjkorhatár és a tíz éve változatlan nyugdíjminimum veszélyeztetheti az anyagi gondoktól és munkától mentes időskori éveket. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a vidéki ház, nyugodt környezet és a pihenéssel töltött évek azonban nem kell, hogy álmok maradjanak. Az időben megkezdett nyugdíjcélú megtakarítás segítségével kis lépésekkel is megalapozható a többség számára vágyott idilli öregkor– mondta el Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője.

Az utóbbi időben egyre nő a fiatal belépők aránya a Pénztárnál, azonban még mindig van hova fejlődni.

Pénztárunk szeretné megmutatni, hogy az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas élet igenis elérhető, ehhez érdemes minél előbb elindítani a Pénztárunk által nyújtott hosszú távú megtakarítási lehetőséget” – tette hozzá.

Vonzó a vidéki nyugdíjas élet képe

A kutatás arra is rámutatott, hogy a vidék békés csendjére vágynának a magyarok nyugdíjas korukban. A nagyvárosok zajától távoli magyar vidék lenne a megfelelő lakhely mind az 1997 után, mind pedig a 1980-1996 között született korosztály számára. A magyarországi nyugdíjaskorra vágyó fiatalok mintegy kétharmada inkább vidéken szeretné élvezni időskori éveit.

OTP nyugdíj

Forrás: Pulzus kutatás az OTP Nyugdíjpénztár megrendeléséből (2019)

A kutatásról: Nyugdíjaskor, nyugdíj takarékosság, tudatosság kutatás az OTP Nyugdíjpénztár megrendeléséből. Módszertan: online kérdőíves felmérés, mintanagyság 1000 fő, a magyar aktív korú lakosságra nézve reprezentatív, nem, kor, végzettség, és településtípus szerint, az adatfelvétel ideje: 2019. május