A beruházások növekedésében egyre nagyobb a hazai cégek aránya

Hírek2019. aug. 29.MTI, Növekedés.hu

A beruházások 18,9 százalékkal emelkedtek a második negyedévben, a vállalkozások aránya az új beruházások terén sokat nőtt, és közel 60 százalékra tehető. Jól húz a feldolgozóipar és az építőipar.

A második negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházásoknak a tavalyi év egészét jellemző dinamikus bővülése. A fejlesztések volumene 18,8 százalékkal haladta meg a múlt év időszakának szintjét - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.

A beruházások összességében stabil 20 százalék körüli növekedési ütemet mutatnak: tavaly 19,2 százalékkal, az idei első negyedévben 20,1 százalékkal, és az idei év első felében 19,3 százalékkal nőttek a beruházások éves összevetésben.

A beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévit 4,1 százalékkal haladta meg, 2015 negyedéveinek átlagát pedig 53 százalékkal.

Az uniós forrásokból származó - nagyobb részt a kormányzati szerveknél megjelenő - fejlesztések szerepe mérséklődött, miközben a - főként feldolgozóipari - vállalkozások beruházásai dinamikusan bővültek. A vállalkozások által eszközölt beruházások növekedési üteme az első negyedévi 24,1 százalékosról 30,7 százalékra, a költségvetési szervek beruházásai 18,9 százalékról 20,9 százalékosra gyorsult.

A vállalkozások aránya a nemzetgazdasági beruházásokon belül a tavalyi 53,9 százalékról 59,6 százalékra nőtt.

A beruházási teljesítmény a beruházások megközelítőleg hattizedét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében gyorsuló ütemben, 31 százalékkal emelkedett, a beruházások mintegy 15 százalékát megvalósító költségvetési szerveknél pedig – a korábbi időszakok átlagos üteménél mérsékeltebben – 21 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. 

A legnagyobb mértékben a feldolgozóiparban és az építőiparban emelkedtek a beruházások.

Négy nemzetgazdasági ágban regisztráltak visszaesést: az energiaipar (–12%), a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (–4,5%), az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (–3,7%) és az oktatás esetében 3 százalékkal csökkentek a beruházások.