Milyen válság? A gazdagok sorra fizetnek be luxusutazásokra

Elemzések2022. nov. 29.Növekedés.hu

A luxusutazás-szervezők szerint ügyfeleik mostanság extrémebb élményeket keresnek, mint a pandémia előtt. Az olyan nehezen megközelíthető helyek, mint az Északi-sarkkör és a Galápagos-szigetek népszerű úticélok például.

A világjárványos időszak az eleve jómódúaknak kedvezett:

az amerikaiak felső egy százaléka 2020-ban mintegy 4 billió dollárral gyarapította vagyonát. Nem meglepő, hogy az elit réteg tagjai közül sokan még akkor sem riadnak vissza attól, hogy luxusutakra költsenek, amikor recesszió fenyeget.

A vagyonos emberek sokat segítettek abban, hogy az iparág fellendüljön a pandémia után. A gazdag világjárók most is mindent megtesznek – talán még a szokásosnál is többet –, hogy felejthetetlen utazásokon vehessenek részt – írja az Insider.

Nem ritka például, hogy a gazdagok a szélesebb baráti körük tagjait is meghívják egy utazásra, és több száz dollárt kifizetnek éjszakánként a szobákra, valamilyen egzotikus helyen – és erre még rájön az ital és ételfogyasztás, így a végösszeg több százezer dollárra is rúghat.

Az American Express Travel 2022-es globális utazási trendekről szóló jelentése, amely az idei év elején gyűjtött adatokat vette alapul, szintén megerősíti, hogy egyre többen szeretnék bejárni a bakancslistájukon szereplő helyeket.

A megkérdezett háromezer ember 86 százaléka arra számít, hogy 2022-ben többet vagy ugyanannyit fog utazásra költeni, mint egy átlagos, világjárvány előtti évben, a válaszadók 65 százaléka pedig azt mondta, hogy inkább elmegy egy álomnyaralásra, mint hogy új autót vásároljon.

A luxusutazás-szervező irodák szerint sokan a bizonytalan gazdasági idők ellenére is nagy összegeket költenek most utazásokra, a tehetősek pedig egyre extrémebb utakat keresnek.

Nagyon népszerűek a természetközeli helyek. Megnőtt a Galápagos-szigetekre irányuló utazások iránti kérelmek száma, ahol a különleges élővilághoz például óriásteknősök tartoznak. A brazil Pantanal vizes élőhelyre is sokan ellátogatnának, valamint Grönlandra is, ahol jegesmedvéket lehet látni.

Mindent összevetve, az olyan utazások iránt nőtt meg az érdeklődés leginkább, amelyek lehetővé teszik ügyfeleik számára, hogy elmeneküljenek a modern élet okozta stresszhelyzetektől.

Egy cég például gasztronómiai utat szervez az északi sarkkörre, ahol a világ legjobb séfjei váltják egymást, a helyek pedig már hónapokkal előre betelnek. A négynapos élményre szóló jegyek ára fejenként 5400 dollár felett van – és ebbe még nincs is benne a repülőjegyek ára.

A szakmabeliek úgy látják, hogy a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek azon vágya, hogy „a semmi közepén is kiszolgálják őket", egyrészt egy világjárvány által felgyorsított trend, másrészt az utazók e rétegének személyiségét is tükrözi.

A Deloitte friss felmérése szerint ugyanakkor a családdal töltött minőségi idő még mindig az első számú prioritás, ha utazásról van szó.