Törökországban potom pénzért akár luxusszállodában is lehet nyaralni

Elemzések2022. jún. 5.D.J.

Idén árban Törökország az egyik legjobb úti cél. A boltokban olcsón tudunk vásárolni, ráadásul a Booking.com-on pár ezer forintért is lehet szállásokat találni.

Most, hogy az árak mindenütt az egekbe nőttek, a nyaralást sem könnyű tető alá hozni. A forint-árfolyam miatt a külföldi költések a szokottnál is jobban megterhelik a pénztárcákat. Ha a vakációnk alatt nem akarunk csillagászati összegeket költeni akkor az egyik legjobb amit tehetünk, hogy Törökország felé vesszük az irányt.

A helyi lírához képest ugyanis a forint nem gyengül. Így nem kell rettegve vizslatnunk a boltokban vagy az éttermekben az árakat.

Ha pedig mi foglaljuk le a szállást akkor akár egészen remek ajánlatokat is megcsíphetünk. Egy teljes hétre két személy például akár 120-150 ezer forint körül is lefoglalhat egy all-inclusive szállodát a Booking.com-on. Viszont ne nagyon halasztgassuk a foglalást: júliusban már alig lehet jó árban szobát találni.

Ha augusztusra tervezzük az utazást akkor viszont még tudunk válogatni, főleg ha a tengerparti üdülővárosokat vesszük célba.

Olcsó hotelekkel a török riviérán fekvő Alanya és Kemer különösen jól fel van szerelkezve. De egy jobbfajta három csillagos szállodát egy hétre két személynek akár Isztambulban is ki lehet fogni 90-100 ezer forintért. Mint minden turistamágnes helyen itt is igaz: a szálló minél messzebb van a népszerű attrakcióktól annál kevesebbet kell legombolni egy szobáért.

Ha a vakációnk alatt nem akarunk csillagászati összegeket költeni akkor az egyik legjobb amit tehetünk, hogy Törökország felé vesszük az irányt.Egy pénztárcabarát hotel Alanyában

A török turizmusnak most nagy csapás, hogy az orosz és az ukrán turisták jó része elmarad a háború miatt. A külföldi látogatóknak ez a két nemzet tette ki korábban a 27 százalékát. „Júliusra és augusztusra is szinte alig van orosz foglalás” – nyilatkozta a német DW-nek egy török ágazati szereplő. Mi viszont ha útra kerekedünk akkor potom összegekért alhatunk az öt csillagos hotelekben is.

Vannak luxushelyek ahol egy hétre két felnőtt 150 ezer forint körül is megszállhat.

De egy hosszúhétvégére egy pár 27 ezer forintért is igénybe vehet egy ötcsillagos ellátást. Persze az efféle szállodák sem mind egyformák. Az ellátás színvonala változó és ha egy ismert lánc hoteljébe vágyunk akkor ennél jóval mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Egy hét két embernek az Isztambulban lévő Four Seasons-ben például már milliókba kerül.

Étkező az egyik olcsóbbnak számító ötcsillagos török hotelbenÉtkező az egyik olcsóbbnak számító ötcsillagos török hotelben

Viszont akit nem zavarnak a spártai körülmények és az ütött kopott belsőktől sem megy el a kedve az két éjszakára úgy 7000-8000-ért is találhat magának kiadó szobát.

Jó kilátások

A háború ellenére úgy tűnik, hogy a török turizmus idén már talpra állhat.

Az olcsó árak nem csak a magyarokat, hanem a németeket, a briteket és a hollandokat is nagy számban vonzzák. Míg tavaly csak 24 millió, addig idén az előzetes becslések szerint akár már 39 millió turista is felkeresheti az országot.

A háború egyik legnagyobb vesztese a Földközi-tenger egyik öblében fekvő Antalya lehet, ahol viszont a 4 millió orosz és ukrán turista elmaradását nem igen tudják pótolni.

Az egyik "filléres" török szálló partjaAz egyik "filléres" török szálló partja