Még a tapasztalt utazónak is eláll a lélegzete Toledo láttán

Utazás2022. nov. 5.HE
A rovat támogatója:

Teljes joggal szerepel a spanyolországi Toledó a világ legszebb elhelyezkedésű városainak listáján: bárhogyan is közelítjük meg a Madridtól félórás utazásra fekvő települést, lélegzetállító panoráma tárul elénk. A Tajo folyó partján, egy kanyarulatban fekvő dombra épült város napjainkig őrzi hagyományait, amelyben katolikus, arab és zsidó emlékek keverednek. Utazási összefoglalónkban néhány hasznos tippet igyekszünk adni azoknak, akik Spanyolország felfedezése során egy napot vagy egy hétvégét szeretnének itt ősszel eltölteni

Még a tapasztalt világjárónak is elakad a szava, ha megpillantja távolról a Madridtól 74 kilométerre fekvő Toledo városát a Tajo folyó partján.

A település visszatérően szerepel a világ legszebb városainak listáján, s Toledóhoz közelítve e minősítés elvitathatatlan.

Autóval az A42-es úton közelíthetjük meg a 85 ezres lakosú Toledót, melynek belvárosa 1986 óta az UNESCO Világörökség része.

Az autóúthoz képest azonban kényelmesebbnek és gyorsabbnak számít a vonat: Madrid belvárosából, az Atocha főpályaudvarról óránként érkeznek ide járatok, a félórás menetidőt kényelmes, légkondicionált, csendes kocsikban tölthetjük. A 11 eurós menetjegyet legegyszerűbb az interneten megvenni, ám a vonatút előtt kötelező biztonsági ellenőrzésre mindenképp érdemes rászámolni negyed órát.

Toledo főegyházmegyei székhely, a spanyol katolikus egyház központja, felfedezőtúránk során azonban nemcsak katolikus, hanem zsidó és arab emlékeket is bőven találunk a városban.

Jó példa erre mindjárt az impozáns toledói pályaudvar, amely mór stílusban épült száz évvel ezelőtt.

S honnan a kultúrák keveredése?

A város eseménydús történelme adja a magyarázatot: Toledo már a bronzkorban fontos szerepet töltött be, majd i.e.193-ban megérkeztek a rómaiak. A Római Birodalom bukását követően Toledo a vizigót királyság központjaként működött, a 6.századtól pedig a spanyol egyház székhelyévé vált.

A fordulópont 711-ben érkezett el, a várost ekkor foglalták el a mórok, s a település a Córdobai Kalifátus része lett. A muzulmán korszak egybeesik az első virágzás időszakával, amely a XI.század végéig tartott: ekkor Toledo az iszlám, a zsidó és a keresztén kultúra fellegvárának számított. A város 1085-ben került újra spanyol fennhatóság alá, majd a Kasztíliai Királyság fővárosa lett, e második virágzás időszakában a befolyásos szerepe egészen az 1500-as évek végéig tartott.

Az 530 méteres magasságban fekvő várost a legegyszerűbben a pályaudvar elől 10-30 perces gyakorisággal induló hop-on hop-off turistabuszok segítségével fedezhetjük fel.

Buszunk a várost körülölelő dombokon halad az óváros felé, mely a Tajo folyó jobb partján egy domb tetején terül el.

A városképet a középkori hidak és kapuk mellett a 10.században a mórok által épített monumentális erőd, az Alcázar uralja.

600 évvel később az erődítményt királyi palotává építették át, ma katonai múzeumot találhatunk benne.

Érdemes körbesétálni a palotát, mielőtt Toledo legfőbb nevezetessége, a spanyol katolikus egyház központjául szolgáló katedrális felé vesszük az irányt.

Szent Mária székesegyház

A spanyol gótikus építészet egyik legkiemelkedőbb építménye a toledói Szent Mária székesegyház, építése az 1200-as évek elején kezdődött III.Ferdinánd uralma alatt, s az építkezés egyik célja az volt, hogy az itt álló egykori városi mecset teljes terét  lefedjék.

A lenyűgöző fő homlokzat a spanyol gótika összes elemét magán hordozza, a grandiózus belső térben a legkülönlegesebbnek a beépülő fények, valamint a katedrális káptalanháza és kolostora számítanak. Ha kirándulásunk során csak egyetlen hely meglátogatására jutna időnk, akkor a katedrális megtekintését javasoljuk, egészen különleges élményt jelent.

Ha kicsit több a rendelkezésre álló idő, akkor látogassunk el az El Greco múzeumba, amely a híres toledói festő 1600-as évek elején készített munkáit mutatja meg.

A város középkori kőhídjai közül a spanyol nemzeti műemlékek közé felvett Szent Márton híd meglátogatását javasoljuk. A Tajo felett átívelő, 40 méter hosszú híd két bejáratát XIII. és XVI.században készített gyönyörű tornyok védik.

Szent Márton híd

Szűz Mária nevét viseli a toledói zsinagóga, mely története fordulatokban bővelkedik: a zsinagógát VIII.Alfonz vámszedője építtette a XII.században, később javítóintézetként, majd laktanyaként és katonai raktárként is funkcionált. Az épület jelenleg a katolikus egyházhoz tartozik, és múzeumként működik.

Toledo bejárása kiváló egész napos program, ám aki hosszan szeretne a csodálatos középkori panorámában gyönyörködni, kiváló szálláshelyeket találhat itt.

Mi elsősorban azokat a hoteleket ajánljuk, melyek a Toledót övező dombokra épültek, innen lenyűgöző kilátás nyílik a városra, amelynek esti fényei csodálatosak. Toledóban egyébként meglepően sok a luxus és butikhotel, a turisták pedig a világ minden tájáról érkeznek ide.

Az Ibériai félsziget közepén elhelyezkedő város éghajlata szárazföldi, hideg telekkel és forró nyári hónapokkal, ám az időjárás itt némileg kedvezőbb képet mutat a közeli Maridhoz képest.

Toledo bejárására a legideálisabb az április végétől június közepéig tartó időszak, valamint a szeptember és az október, november ekkor mérsékeltebb a turistaforgalom is. Bakancslistás hely.