Magára találhat idén a magyar kiskereskedelem?

Elemzések2021. szept. 3.Harsányi Péter

Júliusban is folytatódott a kiskereskedelmi ágazatban a növekedés. A lakossági fogyasztás idén és jövőre is lendületesen bővülhet, melyet a történelmi magasságokba emelkedő foglalkoztatottság, a dinamikus béremelkedés és a kedvező hitelezési folyamatok egyaránt támogatnak. 2021 során a legnagyobb kockázatot a koronavírus esetleges újabb hulláma jelenti.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma júliusban 3 százalékkal nőtt éves alapon a naptárhatástól megtisztítva. Az adat kismértékben elmaradt a várakozásoktól.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 1,9 százalékkal bővült az értékesített volumen.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A kiskereskedelmi forgalomból 8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 16 százalékkal növekedett.

Kilátások

A lakossági fogyasztás az idén 4,6, míg jövőre 5,6 százalékkal bővülhet a Magyar Nemzeti Bank előrejelzései alapján. Mindezt támogatja a 4,7 millió fő felé emelkedő foglalkoztatottság, valamint az idén és jövőre várhatóan 8-8 százalékos ütemmel emelkedő átlagbérek.

Emellett kedvezőek a hitelezési folyamatok. A lakossági hitelállomány komoly növekedés előtt áll, melyhez a Babaváró hitelek is hozzájárulnak.

A járvány alatt a sok otthon töltött idő következtében érdemben nőtt továbbá a lakosság pénzügyi megtakarítási rátája.

A meghosszabbított hitelmoratórium is érezhetően növeli a családok elkölthető jövedelmét. Van tehát fedezete a fogyasztásnak.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának gyors növekedését segíthet fenntartani a családok személyi jövedelemadó visszatérítése is, melyre jövő év elején kerülhet sor, amennyiben a gazdasági növekedés az idén meghaladja az 5,5 százalékot. Ez azonban a kereskedelmi bankok és a Magyar Nemzeti Bank szerint jó eséllyel bekövetkezik.

A gyermekkel rendelkező keresők fejenként akár 800 ezer forintot is visszakaphatnak az államtól. Ez családonként a 1,6 millió forintot is jelenthet.

Turizmus

A kiskereskedelmi ágazat forgalmának teljes helyreállásához ugyanakkor szükség van a külföldi turizmus visszatérésére, melyre 2022 nyarától kerülhet sor.

Utóbbi egyébként a fővárost és a vízparti területeket befolyásolja érezhetőbben.

Kockázatok

A koronavírus delta variánsa által okozott újabb járványhullám Magyarországra is megérkezhet. A járvány a jelenleg ismert információk alapján inkább azokra veszélyes, akik nincsenek beoltva. Magyarországon azok száma, akik már megkapták mindkét védőoltást, nagyságrendileg 5,5 millió főre tehető.

Emiatt nem zárható ki, hogy a napi fertőzésszám ismételten megemelkedik, ami pedig szükségessé tehet újabb korlátozó intézkedéseket. Ezek az intézkedések feltehetően nem lesznek annyira szigorúak, mint korábban, azonban negatívan befolyásolhatják a közhangulatot és a fogyasztást.

Ezenfelül a külföldi turisták is óvatosabbá válhatnak az Európa szerte erősödő járványhelyzet hatására.

Rendkívül nehéz megbecsülni a járványhullám erejét és lefolyásának idejét, mely emiatt bizonytalanságot szül.

Alapvetően azt lehet elmondani, ha hagyják a lakosságot fogyasztani, akkor jelentős bővülés várható a kiskereskedelemben. Különösképpen a nem-élelmiszer jellegű kiskereskedelemi üzletek és a benzinkutak forgalma bővülhet lendületesebben.