Mitől erősödhetne a forint?

Elemzések2022. júl. 12.Harsányi Péter

A magasabb magyar kamatkörnyezet miatt megindulhat hazánkba a külföldi tőke. A carry-trade befektetések felpörgése komoly erőt adhat a forintnak. Mutatjuk milyen tényezők járulhatnak hozzá a magyar fizetőeszköz erősödéséhez.

A carry-trade befektetések felfutása érdemben erősítheti a forintot. A carry-trade lényegében azt jelenti, hogy a befektetők alacsony kamatkörnyezettel rendelkező országban vesznek fel olcsón hitelt, mely összeget magas kamatkörnyezet mellett befektetik egy másik országban. Jelen esetben például hazánkban.

Napjainkban Németországban és Svájcban is alacsony a kamatszínvonal. A német 5 és 10 éves kötvényhozamok például 0,9 és 1,3 százalékon állnak. A hasonló futamidejű svájci papírok hozama 0,35 és 0,85 százalék.

Ezzel szemben a magyar 5 és 10 éves államkötvények hozama 9,2 és 8,5 százalék. A magyar kamatelőny jól látható.

A befektetőknek egyre jobban megérheti átcsoportosítaniuk a befektetéseiket többek között a magyar kötvénypiacra.

Forint

Magyarország vonzerejét ráadásul a relatíve gyenge forint is növeli a külföldi befektetők, kötvénybefektetők szemében.

A forint több mint 10 százalékot gyengült az év eleje óta az euróval szemben. A lengyel zloty ugyanakkor csupán 5 százalékkal értékelődött le az euró ellenében. A cseh korona pedig még egy hajszállal erősödni is tudott az euróval szemben.

A hazai fizetőeszköz tehát jelentősen gyengült az elmúlt időszakban. A forint lényegesen gyengébb annál, mint amit a magyar fundamentumok indokolnának. Ebből kifolyólag a gyengülés nagyján már túl lehetünk néhány éves távlatban gondolkodva. Feltéve, hogy nem alakul ki drasztikus gázválság Európában.

Régiós hozamok

A régiós kötvényhozamok szemszögéből nézve is vonzó hazánk befektetői szemmel.

Az 5 éves magyar államkötvényhozam 9,2 százalék. Ezzel szemben a cseh és a lengyel 5 éves hozamok 5 százalékon és 6,7 százalékon állnak.

A magasabb hazai kamatok részben a magasabb magyar GDP arányos államadóssággal és ezáltal a magasabb kockázatosságunkkal magyarázhatók. A magyar államcsődnek ugyanakkor nincs reális esélye, így a külföldi befektetők számára egyre vonzóbbak lehetnek a magyar állampapírok.

A külföldi tőke esetleges erőteljesebb beáramlása pedig komoly erőt adhat a forintnak.

Kockázatok

A forint és valamennyi régiós deviza szempontjából a legnagyobb kockázat a háború, a szankciós politikák és az energiaárak alakulása.

Amennyiben nem érkezne elegendő földgáz Oroszországból Európába, az komoly ellátási zavarokhoz és gazdasági recesszióhoz vezetne az öreg kontinensen. Mindez a gázárak elszabadulásával és még extrémebb inflációval járna.

Ezek az erőteljes negatív hatások még akkor is begyűrűznének hazánkba, ha Magyarországon nem alakulna ki gázhiány.

A befektetők egy ilyen szélsőségesen negatív környezetben menekülőre fognák és jó eséllyel eladnák a kockázatosabbnak tartott régiós befektetéseiket. Mindez a régiós devizák és a forint gyengülését eredményezné. Ennek a forgatókönyvnek a kockázata óvatosabbá teheti a carry-trade típusú befektetőket.

A másik jelentős kockázat, hogy meddig és milyen ütemmel emel kamatot az amerikai jegybank. Az Egyesült Államokban ugyanis 8,6 százalékra, avagy 40 éves csúcsra szaladt az infláció, miközben az inflációs várakozások is meredeken emelkednek.

Ebben a környezetben reális kockázat, hogy a Fed kénytelen lesz további lendületes kamatemeléseket végrehajtani. Emellett a 9 ezermilliárd dollárra duzzadt mérlegfőösszegét is elkezdheti szűkíteni a jegybank. Mindez jelentős globális eladási hullámot válthat ki, amely szintén negatív érintené a régiós devizákat.

Pozitív kockázatok

Amennyiben megegyezünk az EU-val és megkapjuk a helyreállítási alap 5,9 milliárd eurós támogatását, valamint fennakadás nélkül befolyna a 2021-27-es uniós ciklus közel 22 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrása, az érdemi löketet adhatna a magyar gazdaságnak és a forintnak is.

Ezzel párhuzamosan az ország devizatartaléka is tovább nőne, amely a jelenlegi negatív környezetben megnyugtatná a piacot. A befektetők ugyanis láthatóan a legnegatívabb forgatókönyvet árazták be a forintpiacon az uniós tárgyalásokkal kapcsolatban. Innen a megegyezésnek érdemi pozitív hatása lenne.

Végezetül az orosz-ukrán háború lezárása és a nemzetközi szankciók oldódása segítené érdemben a kockázati étvágyat és a forint erősödését.