Nagy a bizonytalanság Kijevben - hullik a vezérkar feje

Elemzések2022. júl. 19.Dajkó Ferenc Dániel

Egyre intenzívebbek a harcok a Donyec-medencében. Oroszország fokozni tervezi a hadművelet erősségét. Folyamatosak a tüzérségi támadások mindkét oldalról. Az oroszok vadásznak az amerikai fegyverekre. Újabb forró pont alakulhat ki Sumy-nál. Hullik az ukrán vezetők feje Kijevben.

Újabb forró pont

Egyre intenzívebbek a harcok a Donbasszban, azóta, hogy Oroszország elkezdte támadni Bakhmut, Szeverszk, Soledar és Szlavjanszk térségét. A legfrissebb hírek alapján tovább fogják fokozni a hadműveletek intenzitását az oroszok az előttünk álló napokban. Szeverszk térségében elég jelentős sikereket értek el az orosz erők. A környező falvak orosz kézre kerültek és már Szeverszk területén folynak a harcok. A másik három város esetében még csak azok megközelítésén dolgozik az orosz hadsereg.

A Donyec-medencében húzódó frontvonalon kívül Harkovnál és Mykolaivnál a legforróbb a helyzet, utóbbi esetében egy ukrán ellentámadás hatására újból kiéleződhetnek a harcok. Újabb forró pont is létrejöhet azonban Észak-Ukrajnában. A háború első szakaszában orosz ostrom alatt álló, de azóta többnyire pacifikált Szumi került újból veszélybe. Szumi nagyon közel esik az orosz határhoz, és az ukrán erők támadást hajtottak végre a szomszédos orosz kurszki terület ellen. Oroszország mgetorló intézkedéseket tervez.

Mire elegendőek a nyugati fegyverek?

Mindemellett most az egyik legnagyobb kérdés most Ukrajnában, hogy mire elegendőek az ukránok számára küldött nyugati fegyverek. Bárhogy is, annyi biztos, hogy az oroszok kiemelt célpontjaivá váltak a nyugati fegyverrendszereket.

Legutóbb az orosz hadsereg azt közölte, hogy az ukrán állások elleni vasárnapi újabb támadások során számos, az Egyesült Államok és más NATO-országok által szállított fegyvert semmisített meg, köztük egy fejlett rakétarendszert, ez feltehetően egy HIMARS rakéta sorozatvető.

Selyemzsinór Kijevben

Nagy a bizonytalanság Kijevben is. Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök úgy tűnik komoly tisztogatásba kezdett az ukrán felsővezetés körében. Az elnök attól fél, hogy vezérkara együttműködik az oroszokkal. Most a jelentős hatalommal bíró belbiztonsági ügynökség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (Sluzhba Bespeky Ukrayiny, vagy SzBU) vezetőjét és az államügyészt helyezték vizsgálat alá, melynek idejére felfüggesztették őket, de hivatalosan nem bocsátották el. Zelenszkij azonban vasárnap azt mondta, hogy Ivan Bakanovot leváltották az SBU éléről, Iryna Venediktovát pedig a főügyészi posztról, hivatkozva több tucat esetre, amikor hivatalaik tisztviselői együttműködtek Oroszországgal.

Folyamatosan tűz alatt

A rakéta támadások, helikopteres támadások, légitámadások és a tüzérségi támadások intenzitása továbbra sem csökkent. Az orosz tüzérség a frontvonal teljes hosszában szinte folyamatosan tüzel az ukránokra. Ukrajna a legutóbbi szerzeményével az amerikai rakéta sorozatvetőkkel próbál fájó csapásokat mérni az oroszokra. A kérdés azm hogy van-e ehhez megfelelő mennyisség a birtokukban. A válasz az, hogy valószínűleg nincs.