Oroszország az Ukrajna elleni hadművelet új szakaszát készítheti elő – szimbolikus jelentőségű az új célpont

Elemzések2022. júl. 17.D.F.D.

Egyre több egységet csoportosít át Oroszország Donyeck megye legnagyobb ukrán kézen lévő városa köré. Folyamatosak az orosz rakétatámadások és az orosz tüzérség a frontvonal teljes hosszában támadja az ukrán állásokat. Súlyos csapásokat mért az ukrán haderő az orosz utánpótlási vonalakra a nyugatról kapott fegyverekkel. Az orosz hadsereg sem tétlenkedik. A hírek szerint kilőttek egy amerikai HIMARS rakétatüzérségi eszközt.

Folynak az előkészületek

Az Ukrajna elleni hadművelet következő szakaszát készíti elő Oroszország egy ukrán katonai tisztviselő szerint. Mindez összecseng azzal, hogy Moszkva nemrég közölte, az orosz haderő minden hadműveleti területen fokozza a katonai műveletek intenzitását – olvasható a Reuters nemzetközi hírügynökség elemzésében.

Vadim Szkibitszkij, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője szerint Oroszország a rakétatámadások mellett a teljes frontvonalon ágyúzza az ukrán célpontokat és rendszeresen hajt végre légicsapásokat katonai repülőgépekkel és helikopterekkel is.

A szóvivő szerint eközben egyértelműen folynak az oroszok előkészületei az offenzíva következő szakaszára.

A jelek szerint ugyanis Oroszország elkezdte átcsoportosítani az egységeit Szlavjanszk térségébe, hogy előkészítse a város ostromát. Szlavjanszk jelentősége szimbolikus, ugyanis ez a legnagyobb ukrán kézen lévő város Donyeck megyében.

Eközben a brit védelmi minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy az orosz haderő elkezdte megerősíteni az állásait Dél-Ukrajnában, válaszul a fokozódó ukrán nyomásra.

Sikeres ukrán rakéta támadások

Mindeközben Ukrajnát épp elkezdte segíteni a csatatéren, hogy megérkeztek az első nagy hatótávolságú nyugati fegyverek, ám ezzel párhuzamosan Oroszország is intenzíven támadja az ukrajnai célpontokat. Számos orosz rakéta csapott le ukrán városokra az elmúlt napokban, ezzel több tucat ember halálát okozva.

Az ukrán hadsereg Kijev közlése alapján 30 orosz logisztikai központ és lőszerraktár ellen hajtott végre sikeres támadást a nyugatról kapott rakétatüzérségi eszközökkel. Az ukrán védelmi minisztérium szerint csapásaik komoly károkat okoztak az orosz utánpótlási vonalakban és gyengítik Oroszország támadó képességét.

Az oroszok által támogatott szeparatisták is nyilatkoztak az ukrán rakéta támadásokról. Közleményük alapján Ukrajna szombaton hat amerikai HIMARS rakétatüzérségi rendszerrel csapást mért a Szlavjanszktól keletre fekvő Alcsevszk városára. A Luhanszki Népköztársaság beszámolója alapján ennek során két civil vesztette életét, valamint megrongálódott egy buszpályaudvar, egy kórházi tábor és egy lakóház is. Az ukrán fegyveres erők szerint a buszpályaudvart orosz csapatok elhelyezésére használták.

Nem kellett várni az orosz válaszra

Az ukrán támadásokra válaszul Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter utasította az orosz haderőt, hogy fokozzák a hadműveletek intenzitását és akadályozzák meg az ukrán csapásokat az Oroszország birtokában álló területek ellen.

Az orosz védelmi minisztérium emellett azt is közölte, hogy erői megsemmisítették Ukrajna egyik HIMARS rendszerének az indítórámpáját és átrakodó járművét Pokrovszk közelében. Ezen kívül lelőttek egy ukrán Mi-17-es helikoptert és egy Szu-25-ös csatarepülőgépet is. Emellett elpusztítottak egy NATO országokból származó Harpoon hajóelhárító rakéták tárolására szolgáló raktárt is.

Pénteken Harkov városát is orosz rakéta csapás érte, valamint Nikopolra orosz Grad rakéta sorozatvetőkből zúdult tűz.