Minden gyakorlati útmutató a katari VB-hez, ha úgy dönt kimegy

Elemzések2022. nov. 18.Sz.A.

A hét végén kezdődő, és majd egy hónapig, december 18-ig tartó katari futball világbajnokság már most lázban tartja a foci rajongóit. Igaz, a helyszínen csak azok tudják végigkövetni a történéseket, akik nem sajnálnak rá néhány millió forintot. A repülőjegyek és a kinti árak is drágák, és az italfogyasztás is erősen korlátozott. Az alkohol tartalmú sörfogyasztást betiltották, pezsgőt, whiskey-t a stadionok VIP-részlegeiben fogyaszthatnak a nézők. Az esemény fő támogatója egyébként a Budweiser sörgyár.

Az idei foci világbajnokság több szempontból is rendhagyó. Az eseményt először rendezik éppen a nemzeti bajnokságok közepén, megszakítva az ősztől tavaszig tartó meccsorozatot. Ennek oka, hogy a katari nyár ötven fokos melegben gyakorlatilag lehetetlen játszani.

Az is egyedülálló, hogy először rendezik a Közel-Keleten, egy iszlám országban a világbajnokságot, ahol az alkoholtilalom sértheti a rendezvényt szponzoráló sörgyártók érdekeit. A hírek szerint csak a speciálisan kialakított zónákban lehet majd alkoholt fogyasztani, nagyon korlátozott mennyiségben, ráadásul méregdrágán.Egy korsó sörért mintegy ötezer forintot kellene elvileg fizetni, már ha nem tiltották volna be az alkoholtartalmú sörfogyasztást az utolsó pillanatban.Az AP hírügynökség értesülései szerint a FIFA közleménye szerint alkohol tartalmú sört nem lehet fogyasztani sem a stadionokban, sem azok környékén.

A stadionokon belül a kiemelt, luxus-részlegekben elvileg korlátozottan lehet majd pezsgőzni, borozni, whiskey-t inni. A látogatók a 64 meccsen csak alkoholmentes sört vásárolhatnak.Az esemény egyik fő támogatója a Budweiser sörgyár, ami megmagyarázza, miért vártak a bejelentéssel az utolsó pilanatig.

Katarban tiltott az alkoholfogyasztás az iszlám törvényeknek megfelelően.

Van közvetlen járat Budapestről

A repülőjegyek is egy vagyonba kerülnek, hiszen még a legolcsóbb retúrjegy is 360-370 ezer forinttól kezdődik, de ez esetben egy átszállással kell számolni, és 4-5 órás várakozással.

Budapestről Dohába már több mint tíz éve közvetlen járattal is el lehet jutni, elvileg 230 ezer forinttól 470 ezer forintig szór a jegyek ára a Wizzair, az Etihad Airways, az Egyptair, valamint a Turkish Airlines járataira.

Szállodák csillagászati áron

A szállás sem olcsó, hiszen a Vb idejére épített konténervárosban is 203 dollár (kb. 80 ezer forint) egy kétszemélyes, légkondícionáló nélküli konténerszoba napi bérleti díja. Ennél csak drágább szállások léteznek. Akinek a konténer nem felel meg, az beköltözhet a kikötőben horgonyzó tengerjáró hajók egyikére, igaz, ezért éjszakánként már 179–800 dollárt, 79–350 ezer forintot kell fizetni. Sőt, az utóbbi összegért már akár négycsillagos szállodában is kaphat szállást az igényesebb szurkoló egy éjszakára. A felső határ pedig a csillagos ég.

Létezik olyan hivatalos vb-csomag is, amelyért 1500 dollárt kérnek, és amely például Dubajban biztosít szállást négy éjszakára, közös szobában. Némi könnyebbség, hogy ebben az árban a repülőjegy ára is benne van, meccsjegyet azonban nem tartalmazza.

Jegyárak

Ha valaki az utazást és a szállást is ki tudja fizetni, az bizonyára azzal is tisztában van, hogy a meccsjegyekért is igen csak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A csoportkörök mérkőzéseinek jegyeiért átlagosan százezer forintot kérnek a szervezők, és ahogy közeledik a vb, úgy lesznek egyre drágábbak a belépők.

Ha tehát valaki csak a csoportkörök valamelyikét szeretné a helyszínen követni, annak minimum 8-9 napos szállásdíjjal, és három belépőjeggyel kell számolnia.

A legolcsóbb szállásért így 320-360 ezer forintot fizet, a három meccsbelépőért összesen 300 ezer forint körüli összeget, az oda-vissza repülőjegyért pedig 360-370 ezer forintot. Vagyis legkevesebb 1-1,1 millió forintot fizethet a lelkes szurkoló, és akkor nem számoltunk még azzal, hogy amennyiben szereti a sört, azért korsónként ötezer forintot kell fizetni, illetve hogy a másfél hét alatt valamit ennie is kell. 

Belépési korlátozások, kötelező appok

További furcsaság a világbajnoksággal kapcsolatosan, hogy a rendezvény ideje alatt csak azok léphetnek az ország területére, akik érvényes jeggyel rendelkeznek valamelyik mérkőzésre, igaz, ők három vendéget is vihetnek magukkal.

A felhőtlen szórakozást a mobiltelenfonra letölthető számtalan applikáció is segíti, amelyek közül vannak, amelyek a mérkőzésekkel kapcsolatos fontos információkon – pontos menetrend, a csapatok kerete és felállása, a meccseredmények, az eseménnyel kapcsolatos legkülönbözőbb hírek stb. – kívül játékokat is kínálnak, hogy a mérkőzések közötti szünetekben se unatkozzon a drukker.

A személyesen kiutazók számára kötelezően telepítendő állami Covid-tracker alkalmazást gyakorlatilag egy kémprogramnak is nevezik a médiában eddig megjelent hírekben, ahogy a mérkőzések követéséhez és a helyi metró használatához kiadott másik katari app is. Ezek az applikációk ugyanis számos információhoz hozzájutnak a látogató okostelefonján keresztül.

Az ország a belépéshez nem kér oltottsági igazolást, de egy 24 órán belüli negatív PCR-teszttel kell rendelkezni. A résztvevőknek elutazáskor a reptéren 48 óránál nem régebbi negatív PCR-, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén-tesztet kell bemutatniuk.

A szervezők nyilván azzal indokolják, hogy Doha egy nagyon kicsi, mindössze néhány százezres lakosságú város, Katarban is a hivatalos adatok szerint 2,8 millióan élnek, de nagy részük vendégmunkás.

Vége a nagy hőségnek, de így is 32 fok várható

Katar nagy része sivatag, az időjárás május elejétől október elejéig kifejezetten forró, a következő 10 napban 27-32 fok várható nappal.

Összességében elmondható, hogy egy korábban soha nem látott, a különleges körülmények miatt minden bizonnyal váratlan szituációkat kínáló eseményre kerül majd sor, amelyet elsősorban azoknak lehet ajánlani, akiknek kellőképpen vastag a pénztárcájuk, hogy képesek legyenek kifizetni az igen csak borsos árakat.

Katar számára a világbajnokság problémamentes megszervezése és lebonyolítása hatalmas diplomáciai presztízskérdés, különösen a FIFA-botrány és az ország feltételezett, terrorizmust elősegítő tevékenységéről korábban napvilágot látott információk fényében.

Nem véletlen, hogy Doha számára mindent megért, hogy a kis Öböl-országra szegeződjön a világ figyelme, és az emirátus bebizonyítsa, nem csak a cseppfolyós gáz termelésben világhatalom.

Az eseményre több mint egymillió látogatót várnak a mindössze 11 ezer négyzetkilométernyi országba.