Nagyon gazdagodnak a hazai milliárdosok

Elemzések2020. jan. 24.Növekedés.hu

Már 5426 milliárd forintot kezelnek a hazai privátbankárok, nagyjából 44 ezer számlán. Vagyis egy számlán átlagosan 121 millió forint van. Karagich István a Blochamps Capital ügyvezetője szerint valójában 20 ezer ember kezében van ez a vagyon, őket tekinthetjük a hazai elitnek.

A fenti ábra azt mutatja, miként változott a pirvátbanki piac 2005-höz képest. Látható, hogy a kezelt vagyon meghatszorozódott, vagyis a magyar vagyonos réteg komoly mértékben gazdagodik. A Blochamps Capital, privátbanki üzletviteli tanácsadó cég adatai szerint jelenleg 5426 milliárd forintja van nagyjából 20-22 ezer embernek.

A banki számla nagyjából 42 ezer darab, de sokan több számlát vezetnek és több bankot is igénybe vesznek pénzügyeik kezelésére. Csak 2018-hoz képest is a kezelt vagyon 18,5 százalékkal nőtt, azt megelőző évben, közel 14 százalékkal nőtt a vagyon. Tehát elmondható, hogy a magyar vagyonos réteg jelentősen gyarapodik az utóbbi időben. 

Magyarországon a 4,2 millió háztartásból nagyjából 400 ezernek van megtakarítása. Sokkal kisebb részük tud bekerülni a prémiumkategóriába. Övéké ez a nagyjából ez a 44 ezer számla, amelyen az átlagmegtakarítás 121 millió forint.

De itt is elmondható, hogy leginkább a három milliárd forint feletti vagyonnal rendelkezők bővülnek leginkább, vagyis nem a kisebb megtakarítással rendekezők nőnek, hanem a nagy vagyonok. 

Jelentősen befolyásolja a privátbanki piacot és a gazdagok befektetését a szuperállampapír, a MÁP Plusz tavalyi megjelenése. A vagyonosok előszeretettel választották az öt év alatt közel 30 százalékos hozamot hozó MÁP Pluszt.

A magyar vagyonos réteg viszont jelentősen öregszik. Mint Karagich István elmondta, az ötven év feletti vagyonosok aránya 69 százalék a privátbanki piacon, a 65 pluszosok pedig 31 százalékot ér el. A 18-34 év közötti hazai gazdagok aránya 4,47 százalék.