Nagyot bukott a legendás számítógépkirály

Elemzések2024. jún. 2.Fellegi Tamás

Michael Dell 10 milliárd dollárt veszített pénteken, miután a Dell részvény 18 százalékot zuhant egy nap alatt.

Michael Dell vagyona eddig sosem zuhant akkorát egy nap alatt, mint pénteken, miután az általa alapított cég, a Dell Computer csalódást keltő negyedéves eredményről számolt be. 

Magas lóról nagyot esni

A Dell Technologies részvénye 18 százalékkal zuhant pénteken, amire még sosem volt példa, így az alapító főtulajdonos vagyona 11,7 milliárd dollárral 107,1 milliárd dollárra esett a Bloomberg szerint. Dell vagyonának felélet a róla elnevezett társaság részvényei adják, egy másik jelentős részt az ugyancsak technológiai vállalat, a Broadcom részvényeinek köszönhet.

Dell 40 éve alapította cégét még a University of Texas hallgatójaként, mindössze 19 éves korában. A részvény az elmúlt 12 hónapban megtriplázta értékét a mesterséges intelligencia láznak köszönhetően, így a fő tulajdonos vagyona bejutott abba a szűk körbe, akik több mint 100 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek, és a világ 13. leggazdagabb ember lett.

AI hajtóerő

Ilyen meredek emelkedés után persze nem meglepő a visszaesés, különösen, ha az eredmény elmarad a várakozásoktól. Az árbevétel ugyan növekedett, de nem abban a mértékben, ami indokolta volna a részvény korábbi hatalmas áremelkedését. A Dell olyan szervereket gyárt, melyek alkalmasak a mestreséges intelligencia kezelésére.

A legnagyobbat növekvő technológiai cég, az Nvidia fő tulajdonosa, Jensen Huang vagyona is átlépte a héten a 100 milliárd dollárt, de visszaesett 96,3 milliárdra, amivel a Bloomberg leggazdagabbak listájának 16. helyén áll. A világ leggazdagabb embere jelenleg Elon Musk, 200 milliárd dollár feletti vagyonnal.