Nem minden startup fénylik?

Elemzések2019. dec. 13.HP

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) által szervezett könyvbemutató kerekasztal-beszélgetésen Turcsán Tamás, az MKT Startup Szakosztályának elnöke beszélt a startup szektor aktuális kihívásairól. Jelenleg 10-ből 9 startup csődbe megy, ami jelentősen rontja a szektor megítélését.

Az MKT kerekasztal beszélgetésén Turcsán Tamás, az MKT Startup Szakosztályának elnöke rávilágított, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a startup szegmens súlya.

A startup világot hatalmas hatalmas pénzbőség övezi, ami sajnálatos módon rontja a kreativitást és nem ösztönzi az újonnan indult cégeket a magasabb fokú túlélésre.

Turcsány kifejtette, hogy 10-ből átlagosan 9 startup vállalkozás csődbe megy, ami jelentősen rontja a szegmens megítélését. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy nincsenek megfelelő statisztikák a startupokról.

Sok startup vállalkozás egyfajta lopakodó üzemmódban van és nem viselkedik etikusan.

Az is problémát jelent, hogy a magyar startupok nem építenek fel nemzetközi hidakat, amire nagy szükség lenne, hiszen további tudásbázis és tőkeszerzési lehetőségek válnának elérhetővé.

A sikeres startup működéshez az ötletgazdán túl szükség van a megvalósítóra és a működtető menedzsmentre. Egy ilyen jól működő hármas felállással lehet csak ugyanis tartósan sikereket elérni – tette hozzá Turcsán.

Az MKT Startup Szakosztályának elnöke elmondta ezenfelül, hogy a kkv-szektorban sok potenciál rejlik még, ezért szükséges a kkv-stratégia erősítése.

A könyvbemutató tárgya „Az elveszett recept” című könyv volt, aminek a szerzője Turcsán Tamás. A szerző arra keresi könyvében a választ, hogy van-e bevált, megtanulható recept céljaink elérésére. Segít átgondolni a folyamatokat az ötlet megszületésétől indulva, áttekinteni az elterjedt nézeteket, és tisztázza az elmúlt években a startup világról kialakult félreértéseket.