Ők a leggazdagabb romániai magyarok

Elemzések2019. dec. 13.Növekedés.hu

Ahogy 2018-ban, úgy idén is 10 magyar fért fel a Capital Románia 300 leggazdagabb emberét bemutató listájára. A leggazdagabb romániai magyar továbbra is Teszári Zoltán, akinek a vagyona messze meghaladja a második helyen szereplő Mudura családét. Bár Teszári vagyona nőtt, a 300-as listán „csak” a 6. helyet szerezte meg.

1. Teszári Zoltán (az összesített lista 6. helyezettje, tavaly a 3. volt)

Vagyon: 640–660 millió euró
Kor: 49 év
Terület: telekommunikáció, média, energia

Ő az a romániai milliomos, akinek az életéről filmet lehetne forgatni vagy nagy sikerű könyvet kellene írni – kezdi a leggazdagabb romániai magyar, a nagyváradi Teszári Zoltán bemutatását a Capital. Teszári története mesébe illő: egy szerény, egyszerű családba született fickó, aki miután befejezi sportolói karrierjét, üzletelni kezd a kilencvenes évek Romániájában, majd felépít egy vállalatbirodalmat.

teszári zoltán

De még milyen vállalatbirodalmat! A Digi (RCS&RDS) mára nem csak a régió, hanem Európa egyik legmeghatározóbb telekommunikációs vállalata, amelynek már nem csak Romániában és Magyarországon, hanem Spanyolországban és Olaszországban is vannak érdekeltségei. Összesen 14 millió ügyfele van és jelentős növekedési potenciállal rendelkezik.

„Az a célom, hogy az RCS legyen Románia legnagyobb telekommunikációs vállalata” – mondta még 2002-ben, az utolsóként számon tartott nyilvános szereplése alkalmával egy díjátadón. Az „arc nélküli milliomossal” természetesen ezúttal sem sikerült interjút készítenie a lapnak. Egy közeli ismerőse viszont azt nyilatkozta róla a Capitalnak, hogy „ma az a célja, hogy felépítse Európa legnagyobb telekommunikációs vállalatát, holnap pedig a világ legnagyobb cégét akarja. Mert Zoli ilyen”.

Ami az üzleti eredményeket illeti, Teszári vagyona nőtt, hiszen a tőzsdére bejegyzett Digi-részvények értéke 15,6 százalékkal emelkedett idén, a vállalat kapitalizációja már eléri a 2,96 milliárd lejt.

2. A Mudura-család (55.)

Vagyon: 99–104 millió euró
Terület: ingatlan, kereskedelem

Bár a család vagyona nőtt tavaly, enyhén visszaestek az összesített listán az 51. helyről az 55-re. Az elmúlt időszakban több jelentős ingatlantranzakciót is végrehajtottak. Tavaly megvásárolták a csődben levő Oradea Shopping City nevű bevásárlóközpontot, a Capital szerint 8 millió eurót fizettek érte.

A család tulajdonában a Lotus Center mellett olyan ingatlanok is vannak, mint a tavaly megnyitott, 12 ezer négyzetméter bérelhető felülettel rendelkező Lotus Retail Park.

A család a kilencvenes években azt követően vált ismertté Romániában, hogy idősebb Mudura Sándor elsőként kezdte értékesíteni a hazai piacon a Ferrero termékeit, köztük a Kinder-tojásokat, a Raffaello csokit és a Tic-Tac cukorkákat is. Ifjabb Mudura Sándor édesapja halála után vette át a család tulajdonában levő vállalatok vezetését.

3. Pálfi Miklós (76.)

Vagyon: 77–79 millió euró
Kor: 61 év
Terület: élelmiszeripar

Enyhén növekedett tavalyhoz viszonyítva Pálfi Miklós, a Romaqua Csoport alelnökének vagyona. A vállalatcsoport részvényeinek harmadát birtokló üzletember először a ComChim nevű gyógyszeripari vállalat megvásárlásával próbálkozott üzlettársával, Octavian Crețuval még a kilencvenes években. Néhány év után váltottak és megvásárolták a borszéki ásványvíz-palackozó üzemet.

Pálfi Miklós

A Borsec ásványvíz mellett a Romaqua termékportfóliója ma már üdítőitalokat, sört, kávét és energiaitalokat is tartalmaz; a vállalatcsoport üzleti forgalma 823 millió lej, nyeresége 96 millió lej volt az elmúlt évben. A szédületes pénzügyi mutatókkal párhuzamosan viszont érdemes azt is megjegyezni, hogy a vállalat 1 milliárd lejhez közelítő beruházást is végrehajtott a hat romániai üzemének technológiai fejlesztése során. A vállalatnak Borszék mellett Bukarestben, Szászsebesen, Bușteniben és Stânceniben vannak üzemei.

4. Gadola István (149.)

Vagyon: 39–41 millió euró
Kor: 66 év
Terület: energia, ingatlan, tőkepiac

A Capital szerint enyhén csökkent Gadola István vagyona. A kolozsvári üzletember két társával, Péter Pállal és Ioan Soceával alapította az Energobit nevű vállalatot. A kolozsvári székhelyű cégben a lengyel Innova Capital 2012-ben vásárolt részesedést, a hírek szerint Gadola akkor 20 millió eurót kapott a részvényeiért.

Gadola István

Az új lengyel tulajdonos által kinevezett menedzsment azonban korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért Gadoláék 2017-ben egy tőkeemelés révén növelték részesedésüket, és visszatértek a vállalat vezetőségébe. A cég az elmúlt két évben veszteséges volt, 2017-ben 36 millió lejes, 2018-ban 10 millió lejes mínuszban zárt. A pénzügyi mutatók alakulása alapján azonban joggal lehet arra számítani, hogy a sikeres üzletemberek újra nyereségessé teszik a vállalatot.

Gadola egyébként az energiaszektor mellett az ingatlanszektorban is igyekszik letenni a névjegyét, 2016-ban jelentette be, hogy lakóházat és plázát is tartalmazó épületegyüttest épít a kolozsvári Vágóhíd térre.

5. Pászkány Árpád (170.)

Vagyon: 35–37 millió euró
Kor: 48 év
Terület: építőipar, ingatlan

Pászkány Árpád akkor vált igazán ismertté, amikor megvásárolta a Kolozsvári CFR csapatát. A fociklubbal jelentős sportszakmai sikereket ért el, de egy rosszabb pénzügyi periódus után, 2014-ben túladott a részvényein. Ugyanabban az évben szállt ki médiavállalkozásából, a Look TV-ből is.

Pászkány Árpád

Jelenleg a Romdevon Leasing és az Ecomax General Investments egyedüli részvényese. Egy korábban adott interjújában így emlékezett vissza arra, hogyan szerezte meg az első millióját: „Jó kapcsolatban voltam egy hatalmas külföldi nagykereskedő kereskedelmi igazgatójával, nem tettem mást, csak kielégítettem a romániaiak igényeit, akik csak konzerveket és cserepes muskátlit tudtak vásárolni az üzletekből. Az első millió márkámat samponokból, dezodorokból és egyéb hasonló termékekből kerestem.”

6. Korponay Ferenc (212.)

Vagyon: 27–30 millió euró
Kor: 52 év
Terület: állategészségügyi termékek, tőkepiac

Az elmúlt években szépen nőtt a máramarosi Korponay Ferenc vagyona. Az állatorvosból lett üzletember szerint a legjobb dolog, ami vele történt, hogy 20 évvel ezelőtt elbocsátották a munkahelyéről. Azt követően tette le ugyanis az állategészségügyi termékekkel kereskedő Maravet alapjait.

Korponay Ferenc

Az 1998-ban alapított cég 50 százalékát 2015-ben vette meg a Henry Schein nevű nagyvállalat. A Capital szerint Korponay cége eddig minden évben növekedett: 2005-ben még 8,7 millió lejes üzleti forgalmat bonyolított, 2018-ban már 167 millió lejes árbevétele volt. Az üzletember jelentős tőkepiaci befektetésekkel is rendelkezik.

7. Bara Levente (213.)

Vagyon: 29–31 millió euró
Kor: 43 év
Terület: élelmiszeripar, ingatlanszektor, kereskedelem

Bara Levente azt követően vált Fehér megye egyik legtehetősebb emberévé, hogy eladta a 15 év alatt felépített vállalatát, a Supremia Csoportot a francia Solina Csoportnak. A hírek szerint 35 millió euróért vált meg a részesedésétől.

Bara Levente

Az üzletember ugyanakkor továbbra is rendelkezik élelmiszeripari érdekeltségekkel. Üzlettársával megalapították a Transilvania Nuts nevű vállalatot, amely diófélék feldolgozásával foglalkozik. Bara nemrégiben 4 millió eurós beruházással új üzemet is épített a vállalatnak, úgy tervezik, hogy bővítik a 33 millió lejes üzleti forgalmat bonyolító cég termékportfólióját. Bara a Capital szerint az ingatlanszektorban és az online kereskedelemben is megvetette a lábát.

8. Péter Pál (245.)

Vagyon: 26–28 millió euró
Kor: 67 év
Terület: energia, ingatlan, média

Akárcsak Gadola István, Péter Pál is úgy döntött 2017-ben, hogy visszatér az energiaszektor egyik legjelentősebb, ám jelenleg veszteséges vállalatának vezetőségébe. Az Energobithez egyébként a Capital szerint 15 vállalat tartozik, amelyek közül a legjelentősebbek az Energobit Prod és az Energobit Screder Lighting. Péter Pál ingatlanbefektetésekkel is rendelkezik, emellett a kolozsvári Paprika Rádió egyik tulajdonosa is.

Péter Pál

9. Szász-testvérek (253.)

Vagyon: 25–27 millió euró
Terület: munkavédelmi eszközök forgalmazása

A Szász testvérek 1996-ban alapították a Renania nevű, munkavédelmi eszközök forgalmazásával foglalkozó vállalatukat. Az alapítást követő hetedik évben a cég már piacvezető volt Romániában, a vállalat árbevétele tavaly elérte a 23 millió eurót.

Szász OrlandoSzász Orlando

Az egyébként öt nyelven (németül, olaszul, angolul, románul és magyarul) beszélő Szász Orlando 2012-ben visszalépett vezérigazgatói pozíciójából, a Capital szerint üzleti angyalként is tevékenykedik. Szász Roland pedig a Vertiqual Engineering nevű vállalat tulajdonosa is, a cég a magasban végzett munkákhoz kínál munkavédelmi eszközöket.

10. A Pál-család (274.)

Vagyon: 23–25 millió euró
Terület: kereskedelem

A 25 éves múltra visszatekintő Melinda cégcsoport jelenleg 600 alkalmazottat foglalkoztat, akik 180 ezer tonna árut mozgatnak évente. A vállalatot egy átszervezés során két részre bontották, a Melinda Instal épületgépészeti és fürdőszoba berendezésekkel, a Melinda Steel acéltermékek kereskedelmével foglalkozik.

„Az elmúlt 30 évben a családi udvartól eljutottunk a budapesti Csepregi Acélmű udvaráig, a beszerzésben Kínáig vagy Indiáig. Harminc év alatt regionális szereplővé váltunk, számtalan változást kellett lereagáljunk anélkül, hogy minimális segítséget kaptunk volna az állam részéről. Vagy legalább valaki odajött volna a tanügyi rendszer részéről, hogy megkérdezze, milyen tudású alkalmazottakra lenne szükségünk.”