Olaszországban több százan, Németországban csak ketten haltak meg eddig a koronavírus miatt - Mi a magyarázat?

Elemzések2020. márc. 10.Tudás.hu

Egyre úgy tűnik, a koronavírus elleni erőfeszítések a Távol-Keleten végre sikeresnek tűnnek, az európai járvány viszont új lendületet adott a fertőzés terjedésének. Mik lehetnek a siker kulcsai, és mik állhatnak a kudarcos megközelítések hátterében?

Az elmúlt napokban minden az olasz tragédiáról szólt, meg persze az itthon is szaporodó esetekről, miközben kevesebb szó esett a járvány kitörésének számító kínai folyamatokról, meg a korábban súlyosbodó dél-koreai helyzetről.

Kétségtelen, hogy semmilyen friss adat önmagában nem jelent teljes információt, viszont a trendek folyamatos követéséből tanulságos következtetéseket lehet levonni. Mindebben a coronavirus update honlap adhat segítséget.

Eszerint az elmúlt héten Kínában rohamosan javult a helyzet, az új esetek száma előbb kétszáz alá esett, majd némi ingadozással tovább süllyedt és két napja száz alá zuhant. 

Ezzel szemben Olaszországban ijesztő adatok születnek és adnak új lendületet a járvány korábban már laposodni kezdő görbéinek. Hétfőn minden eddiginél több, 1797 új fertőzöttet és 97 halálesetet jelentettek. 

Németországban több mint 1160 esetet írtak le, s csak hétfőn 124 új betegnél diagnosztizálták a vírust, a járvány kitörése óta mégis csupán két ember halt bele, elsőként épp hétfőn a fertőzésbe, pedig ennyi páciens között biztos jócskán van idős, beteg ember is.

Úgy tűnik, ahol baljós számok láthatók, ott mind a járványügyi intézkedéseken, mind a közegészségügyi állapotokon, sőt a kórházi kezelések sztenderdjén is lenne mit javítani.

Az egyes országok helyzetéről a Növekedés.hu társoldala, a Tudás.hu cikkében olvashat további részleteket.