Kifogyott a világ az egészségügyi maszkokból a koronavírus miatt

Hírek2020. márc. 10.D.J.

A gyárak nem tudják tartani a lépést az igényekkel.

A szakemberek hiába hajtogatják, hogy az eldobható szájmaszkok nem tudnak minket megvédeni a koronavírustól, az emberek az arcot takaró védőeszközöket tömegével vásárolják. Emiatt viszont óriási hiány alakult ki. A bajok egyik forrása, hogy az utóbbi években a gyártók többsége a maszkok készítését kiszervezte Kínába. Világszinten ezeknek a termékeknek körülbelül az 50 százalékát a távol-keleti országban gyártják, ahol most a helyi igények kiszolgálása is gondot jelent. A járvány kirobbanása előtt a kínai Ningbo Buy Best International Trading vállalat például havonta mintegy 700 ezer darab maszkot exportált külföldre.

Mostanra ez a szám nullára esett vissza.

A vásárlói roham miatt a nyugati gyárak egyre jobban le vannak terhelve. Az egyik montreali csoport a Medicom francia üzeme Angersben február elején 500 millió arcmaszkra kapott rendelést, úgy hogy a telepükön máskor évente készül el 150 millió darab. A megoldás látszólag egyszerű: amilyen gyorsan csak lehet növelni kell az üzemek kapacitását.

Csak hogy ez hosszútávon az érintett cégeket akár csődbe is viheti.

Az egészségügyi maszkok legnagyobb amerikai gyártójának a Prestige Ameritechnek az esete igen csak tanulságos. Kicsit több mint tíz éve a sertésinfluenza idején komoly fejlesztésekbe fogtak. Összesen mintegy 150 embert vettek fel és új gépeket is vásároltak: olyan gyártó-berendezéseket, amelyeknek a hossza majdnem akkora volt mintegy iskolabuszé. Négy hónap volt mire végeztek a beruházásokkal. Csak hogy addigra a sertésinfluenza járvány visszaszorult. A kereslet visszaesett, a társaság pedig kis híján tönkre ment. Emiatt ha a kapacitások növeléséről van szó, most inkább óvatosak.

Jelenleg a kereslet egyébként is olyan óriási, hogy az igényeket jószerivel lehetetlen kielégíteni. A Prestige Ameritech naponta például 600 ezer maszkot szokott gyártani. A koronavírus járvány kipattanása óta viszont a potenciális vevők másfél milliárd darabot kértek tőlük. Egyelőre a folyamatban lévő beruházások csak a tűzoltásra jók.