Ön is segítene az ukrán menekülteken? - Mutatjuk, mi a leghasznosabb

Elemzések2022. márc. 5.Devecsai János

A szomszédunkban kitört háború láthatóan megindította az embereket. A Máltai Szeretetszolgálat adománygyűjtő oldalán a kis értékű felajánlásokból is több ezer érkezik. Volt, hogy óránként 1 millió forint gyűlt össze - mondta el a szervezet kommunikációs vezetője Romhányi Tamás.

Ha az orosz-ukrán háború elől menekülőknek szeretnénk felajánlással segíteni, akkor küldjünk készpénzt a karitatív szervezeteknek. Ebben a gyorsan változó helyzetben így tudunk a legjobban alkalmazkodni az igényekhez és megvenni mindazt, ami leginkább kell

mondta el a növekedés.hu-nak Romhányi Tamás. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője ehhez hozzátette: egyebek mellett élelmiszert, illetve higiéniai és gyerekápolási termékeket is gyűjtenek a rászoruló ukrán menekülteknek.

Az emberekben van egy régi beidegződés: ha meghallják, hogy a közelben katasztrófa történt, akkor kiürítik a szekrényüket és ruhákat küldenek a karitatív szervezeteknek. Pedig használt ruhákra jelenleg nincs szükség, ahogy például bútorokra és más tárgyi adományokra se.

Ha esetleg ilyesmi kellene, az rendelkezésre áll a segítő szervezetek raktáraiban.

A Máltai Szeretetszolgálat emberei élelmiszert osztanak a magyar-ukrán határ közelében

Elmosódnak a társadalmi különbségek

Múlt héten, egy ukrán család azért jött Budapestre, mert itt találkoztak a Spanyolországban tanuló lányukkal. Már mentek volna haza, amikor kiderült, hogy a háború miatt ezt már nem tehetik meg. Törölték a járatukat. Az ukrán bankkártyájukat pedig nem tudták használni. Mivel a pénzükhöz képtelenek voltak hozzáférni, azzal szembesültek, mintha egyik pillanatról a másikra nincstelenné váltak volna.

A menekülő emberek között könnyen elmosódnak a különbségek.

Az említett ukrán pár esete egyáltalán nem kirívó. Rengeteg ember van, aki egyszer csak arra ébredt, hogy nem tudja felvenni a pénzét. Kárpátalján, Beregszászon a háború kitörésének napján a bankautomatákból már nem lehetett pénzt felvenni, és banki átutalásokat sem lehetett intézni.

A menekülő családok az otthoni körülményeiktől függetlenül segítségre szoruló emberként érkeznek, sokszor hosszú, viszontagságos utazás után, kimerülve, kifáradva, annyi személyes holmival, amit a két kezükben hozni tudtak

mondta el Romhányi Tamás.

Összefogott az ország

A szomszédunkban kitört háború láthatóan itthon is megindította a lakosságot. Rengetegen készek rá, hogy segítsenek az ukrán menekülteknek. Jellemző, hogy a Máltai Szeretetszolgálat adománygyűjtő oldalán a kis értékű felajánlásokból is több ezer érkezik.

Volt, hogy óránként 1 millió forint gyűlt össze.

Emellett a meghirdetetett e-mail címükre is több mint napi 200 felajánlás fut be. Vannak, akik hónapokig hajlandóak elszállásolni néhány menekültet. Mivel az állam által kijelölt befogadó-helyeken el tudják helyezni a rászoruló ukránokat, ezért egyelőre még nagy számban nem vették igénybe a hasonló felajánlásokat, de a jövőben ez természetesen változhat.

Közben a magánszemélyek mellett a cégek is látványosan megmozdultak.

Volt, aki az üresen álló panzióját nyitotta meg az ukránok előtt, egy határközeli vállalkozás pedig a Máltai Szeretetszolgálatnak átadta tokkal vonóval az egyik raktárát, épp azért, hogy a Budapestről érkező felajánlásokat könnyen lehessen tárolni, majd később szétosztani.

Önkéntesnek annyira sokan jelentkeztek, hogy jelenleg a felajánlkozók egy részétől türelmet kell kérniük. Ha például a beregsurányi határátkelőnél tovább növelnék a segítők létszámát akkor az embereik már csak egymást akadályoznák.

Remélhetőleg ez a lelkesedés később is kitart. Előfordulhat, hogy a konfliktus sokáig elhúzódik és ha a háború hamar véget is ér, nem biztos, hogy minden menekült gyorsan haza tud menni. Úgyhogy a most jelentkező önkéntesek segítségére valószínűleg a későbbiekben szükség lesz

mondta Romhányi Tamás, aki azt is elárulta, hogy szerdáig 105 ezer menekült jött át hozzánk Ukrajnából. Az első napokban többségében még kárpátaljaiak jöttek, akik a magyarországi hozzátartozóikhoz, ismerőseikhez mentek. Hétvégére viszont megváltozott a kép.

Egyre több menekült már Ukrajna belsőbb részeiből érkezett hozzánk. Sokukat rögtön vittek tovább külföldre, de jó páran vannak, akiknek azon túl, hogy át akartak jutni az ukrán-magyar határon más tervük már nem volt.

Menekültként egyik napról a másikra élnek és csak reménykednek benne, hogy minél hamarabb jobbra fordul a világ.