Százezrek érkezhetnek Ukrajnából Magyarországra, milliós menekültáradat indulhat a háború nyomán

Elemzések2022. feb. 25.H. É.

A legrosszabb forgatókönyv szerint akár 5 millió ember is menekülni kényszerülhet Ukrajnából a háború miatt a következő hetekben, hónapokban. Európának és elsősorban az Ukrajnával szomszédos országoknak, így hazánknak is jelentős migrációs hullámra kell felkészülnie. Már a háború kitörésének napján több száz menekült lépte át a magyar-ukrán határt, ők hazánkban is folyamodhatnak menekültstátuszért.

Magyarország védelmet nyújt az ukrajnai menekülteknek, nem csak az ukrajnai magyaroknak, a hozzánk érkezők a menekültügyi kérelmüket nálunk is benyújthatják - így döntött a csütörtökön este megalakult Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, a kormány különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő testülete az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálására jött létre.

Magyarországon, amelynek 137 kilométer hosszúságú közös határa van Ukrajnával, a katonaság és a rendőrség közösen készül az esetleges menekülthullámra, erről maga Orbán Viktor miniszterelnök számolt be közösségi oldalán. A Facebookra föltöltött videóban pár másodpercre feltűnik a honvédség egyik műveleti szobája, és abban egy laptopról kivetített térkép, amin a keleti országrész látható.

A felirat szerint ez a Keleti Pajzs 2022 nevű katonai terv sematikus vázlata. A térkép jobb fölső sarkában lévő szöveg hatszázezer menekültet említ "a Kárpátokon túlról”.

A kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál már csütörtök délelőtt óriási sorok alakultak ki. A Kárpátalja.ma portál beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába. 

Emberek próbálnak felférni egy buszra Kijevben, hogy elhagyják a várost 2022. február 24-én.
(MTI/AP/Emilio Morenatti)

Legalább négyszázan-ötszázan léphették már át gyalogosan a határszakaszt Beregsuránynál,

sokan a határállomástól néhány száz méterre lévő büfénél gyülekeznek arra várva, hogy a magyar oldalról értük jöjjenek a rokonaik vagy az ismerőseik – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója csütörtök este. A hírügynökség tudósítójának információi szerint a Beregsurányhoz közel lévő másik, tiszabecsi határátkelőhelyen is sokan gyalogosan kelnek át a magyar-ukrán határon. Az m1 hírei szerint

az Ukrajna belső régióiból menekülők első csoportjai is hamarosan megérkezhetnek Magyarországra.  

A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe - közölte a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtökön Hajdúhadházon, miután a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár Gyakorló- és Lőterén megtekintette a már megérkezett egységeket.

Ruszin-Szendi Romulusz azt mondta, hogy az átcsoportosításnak kettős célja van.

  • Abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében.
  • Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Egyenes beszédben azt mondta:

a háború elől menekülőket fogadóállomásokon átvizsgálják és „osztályozzák”. Nem nagy gyűjtőtáborok kialakításáról van szó, mindenkinek a megfelelő helyet keresik majd meg

– fogalmazott. 

A segélyszervezetek is készülnek a menekültek érkezésére: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász is lépett, mozgósította kelet-magyarországi szervezeteit, önkénteseit, vagy adománygyűjtő akciót indított.

Ukrajna négy európai uniós országgal – Romániával, Szlovákiával, Magyarországgal és Lengyelországgal – határos.

A balti országok, Litvánia, Lettország és Észtország hírek szerint szintén készülnek menekültek fogadására,

oda az ukránok valószínűleg Lengyelországból vagy kereskedelmi járatokkal érkezhetnek. Lengyelországnak körülbelül 530 kilométer közös határszakasza van Ukrajnával.

Maciej Wąsik lengyel belügyminiszter-helyettes nemrég azt mondta: „Fel kell készülnünk a legrosszabb forgatókönyvre, egy akár egymillió fős menekülthullámra”

– idézte az NBC News.

Az Ukrajnából menekülő emberek számára kialakított szállás a lengyel-ukrán határ közelében, a lengyelországi Korczowában 2022. február 24-én. 
(MTI/EPA/PAP/Darek Delmanovicz)

A lengyel belügyminiszter-helyettessel folytatott e hét keddi megbeszélések után Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa kijelentette, hogy Lengyelország "meglehetősen felkészült arra, hogy sok ukránt fogadjon".  Johansson elmondta, hogy az Európai Bizottság kész pénzügyi támogatást nyújtani Lengyelországnak, valamint segítséget kérni az EU Menekültügyi Ügynökségétől, az Europoltól és a Frontextől, az európai határügynökségtől.

A háború első napján a hírügynökségi jelentések szerint 29 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba. 

Vasile Dincu román védelmi miniszter pedig azt mondta:

Románia akár félmillió menekült befogadására is felkészült.

Lucian Bode román belügyminiszter szerint kormánya cselekvési tervet dolgozott ki, amely számos forgatókönyvet mérlegelt, köztük ideiglenes mobiltáborok kialakítását tervezik az észak-keleti határ menti területeken. A román-ukrán közös határszakasz több mint 530 kilométer hosszú. 

Az ideiglenesen a NATO keleti szárnya mentén állomásozó amerikai katonák segítik az Ukrajnából Lengyelországba és Romániába menekülőket

- írta csütörtökön az amerikai sajtó egy katonai tisztviselőre hivatkozva. A neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, hogy mindkét országban ideiglenes menedékhelyeket hoztak létre, hogy ezzel segítsék az orosz invázió elől menekülőket, akiknek "ideiglenes tartózkodási helyet biztosítanak, ahol élelmet és alapvető szükségleti cikkeket kaphatnak, amíg más helyekre nem mehetnek.

A kialakított menedékhelyek közül három Lengyelországban található, amelyek összesen legfeljebb 4000 ember befogadására alkalmasak, egy pedig Romániában, ahol 500 embert tudnak elhelyezni.

Autóval távoznak az emberek Kijevből 2022. február 24-én. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Múlt héten Margaritas Schinas, az Európai Bizottság alelnöke a WELT című német lapnak azt mondta, hogy

az EU-országokat legalább 20 000, de akár több mint egymillió menekült befogadására kötelezhetik.

Ukrajnában hivatalos adatok szerint 20 ezer EU-állampolgár él.

A 44 milliós ország polgárai vízum nélkül utazhatnak az EU-ba. Mivel Ukrajnában a Covid-19 elleni védőoltásban mindössze a lakosság 34 százaléka részesült, az uniós hatóságoknak arról is dönteniük kellene, hogyan kezeljék azokat a menekülteket, akiket koronavírus miatt tesztelni kell, és esetleg karanténba kell helyezni.

A 2014-es orosz ukrajnai invázió után, amikor Moszkva elfoglalta és annektálta a Krím-félszigetet, majd a kormány és az oroszok által támogatott szeparatisták között Kelet-Ukrajnában kitört a háború,

mintegy 1,5 millió ukrán menekült el otthonából. 

Európa két menekültválsággal küzdött az elmúlt évtizedekben. Az 1990-es években több mint 2 millió ember menekült Észak-Európába a volt jugoszláviai konfliktus elől. 2011 és 2016 között pedig több mint 3 millió szíriai kért menedéket az EU-ban az országot sújtó polgárháború elől menekülve.