Összeomlik a Norbi-birodalom?

Elemzések2023. okt. 20.D.J.

Mivel a Norbi Update termékek forgalmazója nem teljesítette a törvényben előírt fizetési kötelezettségét, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a végrehajtás foganatosítását átadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak - árulta el a növekedés.hu-nak a GVH.

Amikor nemrég utánanéztünk, hogy az év folyamán kik kapták a legnagyobb GVH büntetéseket, kiderült, hogy a top 5-be Schobert Norbi cége is bekerült. Ez volt az a 40 milliós büntetés, amely a fitneszguru életét egy csapásra megváltoztatta.

Az óriásbírság miatt jelentette be még májusban, hogy visszavonul. Az ígéretét pedig be is tartotta. A közösségi oldalain ma már főleg személyes hangvételű posztok találhatóak. Egyik utolsó bejegyzésében a Facebook-on például egy ingyenesen tartott edzés-sorozatról ír.

Az egykori Norbi Update, amelyet idén neveztek át Free Group Kereskedelmi Zrt-re, még áll a lábán, de a kilátások nem a legjobbak.

A 40 milliós bírságot azután kapták, hogy a GVH szakemberei 280 videóbejegyzést néztek át és arra jutottak, hogy azok megtéveszthették a fogyasztókat a termékek összetételéről, hatásairól, a cég piaci pozíciójáról, illetve egy termék esetében annak forgalmazhatóságáról is.

Még az év elején a Norbi Update termékek forgalmazója részletfizetést kért és kapott a 40 millió forintos bírság befizetésére. Ám azután, hogy a legelső részletet sem teljesítette határidőben, a társaságra mintegy 23 millió forintos végrehajtási bírságot is kiszabtak.

Tekintettel arra, hogy a vállalkozás nem teljesítette a törvényben előírt fizetési kötelezettségét, a GVH a végrehajtás foganatosítását átadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak

– mondták el a növekedés.hu-nak a GVH-nál. Hozzátették: a nemzeti versenyhatóságnak jelenleg nincs pontos információja a kiszabott bírság, illetve végrehajtási bírság behajtásáról, vagy a végrehajtás sikerességéről.

A témában megkerestük Schobert Norbit is, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre.

Korábban Norbi több interjúban is hangsúlyozta, hogy részben a túlzottan szigorú EU-s szabályok tehetnek az óriási büntetésről.

Ennek kapcsán a GVH azt mondta a lapunknak: a legutóbbi eljárásban megállapított és a vállalkozás által is elismert, megtévesztő magatartások egy része - így a megalapozatlan piacelsőségi állítások, illetve a termékek egyes lényeges jellemzőinek jogsértő elhallgatása - nem volt összefüggésben az élelmiszerekre vonatkozó uniós ágazati szabályozással.

Korábbi esetek

Bár úgy tűnik, hogy a 40 milliós bírság az, amely kétvállra fekteti a Norbi-birodalmat, a kommunikációja miatt már korábban is kaptak büntetéseket a híresség cégei.

Még 2008-ban a GVH megállapította, hogy a korábbi Norbi.hu Kft. az Update életmódrendszer részét képező ételízesítőkkel és leveskockákkal kapcsolatban, míg a Norbi Update Worldwide Zrt. pedig a cég kiadásában megjelent "Norbi Update - Minden amit a fogyásról tudok" című könyvben az életmódrendszerrel összefüggésben tanúsított a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást. 

Akkor a két cég együttvéve 3 milliós bírságot kapott.

Még 2010-ben pedig azért büntették meg az Update Zrt-t mert a vállalkozás az Update péksüteményekről megjelent hirdetéseiben egyebek mellett azt állította, hogy azoknak testsúlycsökkentő hatása van.

Ennél jóval frissebb, 2021-es azaz eset, amikor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elrendelte a Norbi Update Keto Mézédes – Mézhelyettesítő szirup, édesítőszerekkel elnevezésű termék kivonását.

A szervezet szerint a kérdéses árucikk nagy mennyiségű tartósítószert tartalmazott és a jelölésen feltüntetett értékhez képest tűréshatár feletti mennyiségben volt benne szénhidrát.

Norbi akkor úgy nyilatkozott, hogy szerinte komoly esély van rá, hogy a NÉBIH azért talált a termékükben magas szénhidrát értéket, mert rossz módszert választottak a mérésre.