Izraeli konfliktus: a háború hamarosan új szintre léphet - Izrael úgy tűnik elhatározta magát

Hírek2023. okt. 20.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 13-dik napján:

- Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta a gázai határnál összegyűlt katonáknak, hogy hamarosan "belülről" fogják látni a palesztin területet. Gallant felszólította az erőket, hogy "szerveződjenek, álljanak készen" a bevonulási parancsra, ami arra utal, hogy közeleghet az izraeli szárazföldi invázió.

- Izrael valószínűleg véres szárazföldi támadást indít a Gázai övezet ellen a következő napokban - mondta Ehud Barak volt miniszterelnök az NBC-nek adott interjújában. Az izraeli hadseregnek "zöld utat" adtak, hogy bevonuljon a Gázai övezetbe, amikor csak készen áll - mondta Nir Barkat izraeli gazdasági miniszter.

- A vízhez való hozzáférés hiánya az egyik legnagyobb kihívás Gázában az Action Against Hunger nemzetközi jótékonysági szervezet szerint, amely

"robbanás szélén álló egészségügyi válságra" figyelmeztet.

- Izrael számít az Egyesült Királyság "folyamatos támogatására" a Hamász elleni "hosszú háborúban" - mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Rishi Sunaknak, miután a két vezető Tel-Avivban találkozott.

- A Hamász és Izrael közötti háború kitörése óta legalább 21 újságírót öltek meg,

a legtöbbet a Gázai övezet elleni izraeli támadásokban - közölte az Újságírókat Védő Bizottság.

- Az izraeli hadsereg a Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet infrastruktúráját, az északi határnál pedig az Izraelt támadó Hezbollah síita szervezet célpontjait lőtte szerda éjjel a katonai szóvivők jelentése szerint.

A Gázai övezetben végrehajtott légicsapásokkal megölték különböző terrorszervezetek több, magas rangú tisztviselőjét és aktivistáját.

- Északon, a libanoni határnál, a Hezbollah célpontjait támadták az izraeli erők, a többi között egy tenger felőli megfigyelőállást, ahonnan szerdán egy páncéltörő rakétát lőttek ki Ros Hanikrára, 

Izrael legészakibb helyére a Földközi-tenger partvidékén.

- Egyiptom legfeljebb 20 segélyszállító kamion számára engedélyezi, hogy belépjen a Gázai övezetbe - jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerda este, összegezve az egyiptomi elnökkel folytatott telefonos egyeztetését, mielőtt izraeli látogatását követően hazaindult az Egyesült Államokba.

- Leminősítési felülvizsgálat alá vette Izrael államadós-kötelezettségeinek osztályzatait a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni váratlan támadása nyomán megnövekedtek

az eddig is magas geopolitikai kockázatok, amelyekkel Izrael kénytelen szembenézni.

- Az Egyesült Államok 32 állampolgára esett eddig az izraeli konfliktus halálos áldozatául és 11 amerikait eltűntként tartanak nyilván - közölte a külügyminisztérium csütörtökön.

- Izraelben civil önkéntesek is segítik a Hamász palesztin iszlamista szervezet támadása és a Libanonból érkező veszély miatt a határ menti településekről kitelepített lakosokat és a hadsereget - közölte csütörtökön Tel-Avivban az MTI-vel Noal Lanír, a Fegyvertestvérek nevű civilszervezet egyik vezetője.

- Az Európai Parlament 500 igen szavazattal, 21 nem ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban határozottan elítélte csütörtökön a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet brutális támadásait, és kifejezte támogatását Izrael és népe iránt. Az állásfoglalást megszavazó képviselők hangsúlyozták:

a Hamászt meg kell semmisíteni, és a terrorszervezet által ejtett túszok szabadon bocsátását azonnal el kell érni.

- Izraelben súlyos gazdasági károkat okoz az október 7-i terrortámadás miatt kitört háború az idegenforgalomban - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön. A háború miatt teljesen leállt az idegenforgalom, s ez óriási gazdasági veszteségeket okoz Izraelnek. A helyi szakemberek attól tartanak, hogy a külföldi utazási irodák tartózkodni fognak attól, hogy Izraelt visszahelyezzék desztinációik közé.