Öt ámulatba ejtő autókülönlegesség az idei évből

Elemzések2020. júl 12.D.J.

Háromkerekű járgány és szupergyors e-kocsi is szerepel az idei autókínálatban. A 2020-as év kirívó járműveiből válogattunk.

Mercedes-Benz Vision Avtr

Ez a tanulmányautó úgy fest mintha csak egy sci-fi filmből gurult volna elő. A hatás nem véletlen: a tervezőket ugyanis James Cameron kasszasikere az Avatar ihlette meg. Bár a Vision külseje egészen extravagáns a kialakításnál igyekeztek a környezettudatosságra törekedni. Az üléseket például egy olyan speciális anyag borítja, amely régi ruhákból és PET-palackokból készült. Annyira futurisztikus ez a gép, hogy nincs is benne kormány.

Egy érintőképernyővel lehet vezérelni.

Electra Meccanica Solo

Minden ellenkező jel ellenére ez nem egy kettévágott családi autó. Az Electra Meccanica egy új kanadai autógyártó, akik év második felében szeretnének megjelenni ezzel a 3 kerekes e-kocsival. Az ígéretek szerint egy feltöltéssel 160 kilométert tud majd megtenni. Az ára sajnos könnyen lehet, hogy sokakat el fog rémiszteni a vételtől: ugyanis annak ellenére, hogy csak egy személy fér el benne, átváltva mintegy 4,8 millió forintot fog kóstálni.

Tesla Roadster

Idén érkezik a második generációs Roadster, a Tesla legújabb szuperkocsija. Mivel 100 km/órás sebességre mindössze 1,9 másodperc alatt fel tud majd gyorsulni, ez lesz a világ leggyorsabb forgalomban is kapható autója. Az akku teljesítménye is bravúrosnak ígérkezik: hisz akár 1000 kilométert is kibír majd egy feltöltés után.

Az ára persze nem csekély: alsó hangon is 62 millió forintba kerül majd.

Chiron Super Sport 300+

Az új Chiron kifejezetten a szupergazdagoknak készült. Aki szeretne egyet a garázsába, annak több mint 1 milliárd forintot kell leszurkolnia. Mindössze 30 darab fog belőle készülni. Egy rekordot már be is állított: a német Ehra-Liessen tesztpályán több mint 490 km/órával sikerült vele száguldani.

Mint ebből sejthető elsősorban a sebesség szerelmeseinek szánják.

A luxus kedvelői a pezsgő-hűtőt vagy a beépített szórakoztató-központot ezúttal hiába keresik az utastérben.

Lightyear One

A napelemes autók fejlesztésével mostanában rengeteg startup van elfoglalva. Ezen a téren az egyik legjobb eredményeket a holland Lightyear érte el, akik már el is készítettek egy olyan kocsit, amely a gyártó állítása szerint pusztán a napenergia segítségével több hónapon át tud működni. Ahhoz, hogy ne fulladjon le, néha azért szükség van egy kis elektromos töltésre is. Ha a tűző napon parkolunk le vele, akkor nem kell a füllesztő hőségtől tartani,

a kocsi ugyanis ilyenkor a belső térben automatikusan beindítja a hűtést.