5 dologban biztosan megváltoztatja a pandémia az egyetemi életet

Hírek2020. júl. 12.Növekedés.hu

Digitális tankönyvek, kevesebb szobatárs, elbocsátások – a CNBC összeállítása szerint így változtathatja meg a felsőoktatást ősztől a koronavírus-járvány.

Kevesebb szobatárs, szükség esetére „karantén kollégium” kialakítása

A legtöbb felsőoktatási intézmény már jelzte, hogy a pandémia miatt változások lesznek a lakhatást illetően. Az Egyesült Államokban például már számos iskola bejelentette, hogy csökkentik a hallgatói szálláshelyek számát. Van olyan egyetem Amerikában, ahol több lesz az egyágyas és kétágyas kollégiumi szoba, a társalgókat pedig szintén egy- vagy kétágyas szobákká alakítják, hogy minimalizálják a nagyobb összejövetelek esélyeit. Ezenkívül arra vonatkozó tervek is napvilágot láttak, hogy olyan lakótereket alakítanak ki, ami karantén esetén megfelel az előírásoknak. 

Több digitális tankönyv

Mike Huseby, a Barnes és a Noble Education ügyvezető igazgatója szerint a koronavírus-járvány felgyorsította azt a tendenciát, amelyre már évek óta vártak: megnövekedett a kereslet a digitális tankönyvek iránt. A vezérigazgató azt mondta, a digitálisan kínált taneszközök százalékos aránya az előző szemeszter elején rögzített 20 százalékról körülbelül 30 százalékra nőtt idén a nyáron. 

Több hallgató tanul majd teljesen online

Amikor márciusban a járvány miatt be kellett zárni az iskolákat, és online oktatásra kellett áttérni, alapvetően az összes egyetemi hallgató arra kényszerült, hogy onnantól kezdve, „online diák” legyen. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ezek a hallgatók az elkövetkező években továbbra is az online tanulást választják majd.

Kevesebb lesz a külföldi hallgató

A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi utazási korlátozások és a hallgatói vízumok megszerzésének nehézségei miatt valószínűleg csökkenni fog az Egyesült Államokban a külföldi tanulók száma. Az American Council on Education előrejelzése szerint a külföldi hallgatók száma jövőre 25 százalékkal fog csökkenni, ez pedig 23 milliárd dolláros veszteséget fog eredményezni az intézmények számára.

Elbocsátások 

Ahogy azt az előző pont is alátámasztja, az iskolákra komoly pénzügyi nyomás nehezedik a pandémia miatt. Sok intézmény esetében, még a vagyonosabbaknál is, ez a nyomás elbocsátásokhoz vezethet. Például májusban, a Stanford Egyetem elnöke bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt az iskola pénzügyi kihívásokkal néz szembe, ezért az alkalmazottak számának csökkentése elkerülhetetlen – mondta mindezt annak ellenére, hogy az egyetem 27,7 milliárd dolláros adományt kapott.