Rekorderedményt ért el az Útdíjfizetési Szolgáltató

Elemzések2019. júl. 18.Novekedes.hu

Az idei első félévben az útdíjakból 186,3 milliárd forint bevétele származott a magyar költségvetésnek. Ez a 2018-as félévi adatokhoz képest 15 százalékos bővülést jelent – árulta el Bartal Tamás a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az év első hat hónapjában az e-matricákból 48,5 milliárd forint, az e-útdíjakból pedig 137,8 milliárd forint bevétel származott. Ahogy Bartal Tamás kiemelte: a befolyt összeg túlnyomó részét az állam az utak karbantartására, javítására fordítja. A befolyó pénz kevesebb mint 10 százalékának megfelelő összeget költenek a NÚSZ működésére.

Mint a budapesti sajtótájékoztatón kiderült, a vásárlási szokások megváltoztak. A heti országos matrica iránt a kereslet kis mértékben -mindössze 5 százalékkal- de visszaesett. A havi és az éves országos matricák népszerűsége viszont folyamatosan nő. Ezek a változások részben annak köszönhetőek, hogy az autósok ma már hosszabb távra terveznek. A gazdasági élénkülése miatt pedig a háztartások egyre több pénzt tudnak utazásra költeni.

Mivel korábban - főleg és elsősorban a külföldiek körében - emelkedett az elkövetett szabálytalanságok száma ezért a NÚSZ megerősítette az ellenőrzési tevékenységét. A Zrt. rendszerei és munkatársai az idei első fél évben összesen több mint 197 millió járművet ellenőriztek. Ennek meg is lett az eredménye: az e-matricáknál sikerült megállítani, hogy a külföldi bliccelések száma tovább növekedjen.

A belföldi jogosulatlan úthasználók száma ugyan kis mértékben nőtt, de ez a trend néhány bűnszövetkezetként működő cég számlájára írható. Az ügyükben a NÚSZ az adóhatósággal és a rendőrséggel is együttműködik.

Mint Bartal Tamás kiemelte: a külföldiektől behajtott pótdíjak összegét az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest 84 százalékkal növelték.