Szinte biztos a jövő évi szocho csökkentés

Hírek2019. júl. 18.Fellegi Tamás

Nagy az érdeklődés a családtámogatási akcióterv iránt, különösen a nagycsaládosok autókedvezményére érkezett igen sok igénylés. Jövőre is júliusban jön a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése.

A költségvetés és a klímacél

A mai Kormányinfón elhangzott, hogy a jövő évi költségvetést elfogadták, a cél a biztonság a és a gazdasági növekedés egyidejű fenntartása. A költségvetési hiánya 1 százalék lesz, ez a legszigorúbb hiányszám a rendszerváltás óta. A gazdasági növekedést 4 százalékra tervezik jövőre, hosszabb távon pedig a fejlett európai országok növekedésénél 2 százalékponttal magasabb érték a cél.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy klímaügyben a legjobban teljesítünk, 2030-ban a magyar gazdaság 90 százalékban már széndioxid kibocsátás mentes lesz.

Családvédelmi akcióterv

A hónap elején indult családvédelmi programmal kapcsolatban elhangzott, hogy babaváró támogatásra eddig 2400 kölcsönkérelem érkezett, a nagycsaládosok autótámogatása 5700 kérelem, ez utóbbi meghaladja az előzetes várakozásokat. Jelzáloghitel elengedés, illetve mérséklés iránt 700 kérelmet nyújtottak be, de ez július 10-i adat, így nem olyan friss, mint a többi szám, így azóta magasabb lehet.

Szocho csökkentés

Megkérdeztük, hogy a 2020-as évre tervezett szociális hozzájárulás 2 százalékpontos csökkentése mikor várható éven belül és feltétele-e a reálbér növekedése. Gulyás Gergely elmondta, hogy ugyanúgy július 1-jén lép életbe a csökkentés, mint idén, és a munkaadók és munkavállalók megegyezés szerint 6 százalékos reálbér növekedés a feltétele. Ez a jelenlegi állás szerint majdnem kizárt, hogy ne legyen meg, így gyakorlatilag biztosra vehető az adócsökkentés.

Egyéb költségvetési kérdések

A nagycsaládosok autókedvezmény igénylésének eddigi meglepően magas számával kapcsolatban megkérdeztük, hogy hány elméletileg lehetséges igénylő, azaz 3 vagy több gyermekes család van. Gulyás Gergely közelítő adatként 200 ezres számot említett, és elmondta, hogy a tervekben úgy számoltak, hogy a kedvezményes időszak 2022-es lezárulásáig a jogosultak viszonylag jelentős hányada is élhet a kedvezménnyel, ehhez képest most legfeljebb az lehet az eltérés, hogy az időszakon belül az első időszakra koncentrálódik ez a kereslet.

A Növekedés.hu azon kérdésére, hogy ha a jövő évi költségvetés nem használja fel a szokatlanul magas tartalékot, akkor ez a hiány további csökkentésére fordítható-e, azt a választ kaptuk, hogy a tartalékból megmaradó részt gazdaságélénkítésre fordítják.