Reménykedhetünk a BCG-oltás koronavírus elleni védőhatásában? – A szakértő válaszol

Elemzések2020. ápr. 20.Tudás.hu

Vajon védettebbek-e a mostani koronavírus-fertőzés tüneteinek eldurvulásától azok, akiket valamikor beoltottak BCG-oltással? A kérdés azóta foglalkoztatja a közvéleményt világszerte, amióta az ezzel kapcsolatos spekulációk először felmerültek. Legutóbb a WHO is megszólalt a kérdésben. A Növekedés.hu társoldala, a Tudás.hu dr. Müller Veronika professzor asszonyt, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóját kérdezte a témáról.


A Semmelweis Egyetem nemrég megjelent e témával kapcsolatos közleményében egy vizsgálatot említ, amely némi támpontot adhat. A március végén megjelent, neves amerikai kutatóhelyek (Cold Spring Harbor Laboratory, Yale Egyetem) kutatói által jegyzett tanulmány érdekes párhuzamot vont a mostani járvány lefolyását tekintve olyan országok között, ahol régóta rutinszerűen alkalmazzák a BCG-oltást és azok között, ahol nem használták ezt a vakcinát. Eszerint az első csoportnál enyhébb a Covid-19 okozta betegség lefolyása.

A professzor asszony azonban figyelmeztet, hogy ez az összehasonlítás még a járvány felfutási időszakában készült, ennélfogva nem volt elegendő adat és a legtöbb kritika azért érte a kutatást, mert nem egy lezajlott járvány végső tapasztalataiból szűrték le elemzésüket, jóllehet ezt a későbbiekben biztos megismétlik.

A Tudás.hu cikke itt érhető el.