Hatbillió dolláros kártérítési per indul Kína ellen

Hírek2020. ápr. 20.Növekedés.hu

Több, mint 6 billió dollár értékű bírósági keresetet nyújtottak be Kína ellen a koronavírus-járvány ügyében. A Kínai Kommunista Pártot gondatlansággal, hazugsággal és a tények eltitkolásával vádolják.

A csoportos perhez, amelyet Floridában a Berman Law Group jogi iroda kezdeményezett a Kínai Kommunista Párt ellen, eddig 10 000 ember csatlakozott

olvasható a 9now.nine.com.au osztrák hírportálon.

A résztvevők között szerepelnek olyan személyek, akik a COVID-19 vírusfertőzésben elhunyt családtagjaikat gyászolják, és olyan egészségügyi dolgozók, akik a személyi védőfelszerelések hiánya miatt betegedtek meg.  

Jeremy Alters, a kezdeményezés elvi irányítója azt mondta a „60 Minutes(60 Perc) portál szerkesztőségének:

Kínának fizetnie kell, mert felelős azért a tragikus emberi és gazdasági károkozásért, amely megbénította a világot. Egy olyan gazdasági és társadalmi válság mélyén járunk, amelynek nagy része, vagy akár az egésze is megakadályozható lett volna

mondta Jeremy Alters a „60 Minutes” újságírójának, Tara Brown-nak.

Ez a per azon alapul, hogy Kína tudott a vírus létezéséről. Nem voltak képesek keretek közé szorítani. Nem adtak időben tájékoztatást a vírus megjelenéséről és rászabadították a poklot a közösségeinkre, országainkra, az Egyesült Államokra, Ausztráliára és mindenhová.

A New York-ban élő Lorraine Caggiano számára, aki a csoportos per egyik tagja, a koronavírus hatása végtelenül durva és súlyos volt. Családjának 10 tagja kapta el a vírust, közöttük ő maga is.

Március 25-én Lorraine Caggiano nagynénje, Isabella Rizzo fertőződött meg. Alig 52 órával később apja, Nick Caggiano egy kórházban, magányos körülmények között meghalt.

Lorraine azt mondja:

szívszorító és félelmetes számára, hogy apjának magányosan kellett eltöltenie utolsó napjaitAz egész Kínában kezdődött soha sem hittem volna, hogy egy ilyen történet ennyire közvetlenül érinthet engem, az országomat vagy a világot. Bárhová tekintesz, ismerőseid sora hal meg

Lorraine azt mondja: családja nem azért csatlakozott a csoportos perhez, hogy pénzhez jusson. Az ügyet jelképes fontosságúnak tartja „az igazság” érvényesítése érdekében.

Azért vállaltam a részvételt, hogy kimondhassam: utólag is harcolok az ilyen magatartás ellen. Az apám, a nagynéném, Helen barátnőm igazáért, aki tegnap halt meg. Csak az igazságért. És azért, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyek kizárják, hogy ilyesmi bármikor újra megtörténhessen.

A Berman Law Group nem csupán azok bánatát képviseli, akik szeretteiket veszítették el a járványban, hanem azok mélységes haragját is.

A tragédia áldozatait sajnos soha sem fogjuk tudni visszahozni” - mondta Jeremy Alters a „60 Minutes” munkatársának. „De reméljük, képesek leszünk kárpótláshoz juttatni őket, hogy életüket a lehető legjobb módon folytathassák és megpróbáljuk visszavezetni őket normális napjaikba."

Noha a csoportos per bírálói azt állítják: csekély az esély arra, hogy az ügy eljusson a bírósági tárgyalásig, Jeremy Alters bizakodik, és úgy véli: léteznek olyan korábbi jogesetek, amelyek alapján valós a perindítás lehetősége.

Nem vagyunk teljesen esélytelenek, a kilátásaink jók. Képesek leszünk az ügyet bíróság elé vinni, a többi pedig a bírákon múlik. Egy ponton pedig rá fogjuk venni Kínát, hogy fizessen azért, amit tett.

Ausztrália ugyan nem lehet jogi eljárás alanya az Egyesült Államokban, hiszen saját hazai jogrendszerének hatálya alá tartozik, de nemzetközi szinten léteznek olyan jogi megoldások, amelyekkel bevonható az ügybe. Felmerült annak a lehetősége is, hogy Kína szerepének vizsgálatára egy Nürnberg-típusú eljárásban kerüljön sor.

„Az Egészségügyi Világgyűlésnek van joga egy olyan vizsgálat elrendelésére, amely megállapítaná, valójában mi is történt és hogyan szabadulhatott ki ez a vírus. Azt hiszem, ez nagyon hasznos lehetne … mondta Queensland liberális szenátora, Amanda Stoker.

A szenátor szerint Ausztráliának részt kell vállalnia egy olyan világméretű kezdeményezésben, amely rászorítja a kínai kormányt: hozza nyilvánosságra, mikor és milyen információkkal rendelkezett a koronavírus veszélyéről. "A kínai kormány érvényesíti a nemzetközi jog azon fejezeteit, amelyek kedveznek számára, de elutasítja azokat, amelyek valamilyen kötelezettséget róhatnak rá”.