Mikorra lehet meg a vakcina? Világszerte gőzerővel kísérleteznek a kutatócsoportok

Elemzések2020. márc. 26.Sz.A.

A világon mindenhol gőzerővel kísérleteznek a kutatócsoportok az új koronavírus elleni védőoltáson és gyógyszereken, miután a fertőzést pusztán az elszigetelési intézkedések nem tudják megállítani. Ellentmondásos hírek keringenek arról, hogy mikorra készülhet el a hatásos ellenszer, egyelőre az Egyesült Államok, Kína és Németország jár az élen a kutatásokban.

Korábban sosem látott ütemben fejlesztik a vakcinákat világszerte, több tucat kutatócsoport is megfeszített erőkkel dolgozik a probléma megoldásán. De nemcsak az idővel futnak versenyt, hanem egymással is rivalizálnak az egyes országok, illetve gyógyszercégek. Egyelőre azonban nincs bizonyítottan hatásos kezelés vagy hatóanyag az új vírus ellen.

Európában Franciaország büszkélkedhet a legelőremutatóbb tudományos eredményekkel. A malária gyógyításában hatékony Plaquenil nevű készítményt eddig huszonnégy koronavírusos fertőzötten próbálták ki, és hat napos kezelést követően a betegek háromnegyedében a vírus eltűnt – számolt be róla a L’Express francia lap. Ezért fertőzöttek nagyobb csoportjával folytatják a munkát.

A gyártó francia gyógyszeripari vállalat, a Sanofi tegnap jelezte: készen áll arra, hogy 300 ezer koronavírusos beteg kezelésére elegendő készítményt ajánljon fel a francia államnak.

A Plaquenilt egyébként évtizedek óta használják autoimmun betegségek gyógyítására. A francia kormány szóvivője, Sibeth Ndiaye azonban óvatosságra int, mert ebben a szakaszban nincs elég tudományos bizonyíték arra, hogy ez a kezelés tényleg mindig jól működik. Számos más szakértő is óvatosságot kért, mert további vizsgálatok hiányában nem tudni, milyen nemkívánatos, akár súlyos mellékhatások is lehetnek, különösen túladagolás esetén.

Az Egyesült Államokban a napokban kezdték meg az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését.

Az oltóanyagot a Moderna amerikai gyógyszergyártó és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) készítette, és már engedélyt kaptak az embereken való tesztelésre, átugorva a jó néhány éves állati tesztfázist. Normál körülmények között egy vakcina humán tesztelése is évekbe telik, de a szakemberek most azt ígérik, néhány hónap alatt eredményt érhetnek el.

A klinikai teszteket 45 önkéntes jelentkezővel folytatják le, valamennyien 18 és 55 év közötti felnőttek, akik jó egészségnek örvendenek. 

Kínában a CanSino Biologics jelentette be, hogy engedélyt kapott a koronavírus elleni vakcina tesztelésére embereken is, miután az állatokon végzett próbák alapján biztonságosnak bizonyult. A CanSino Biologics a kínai katonai orvostudományi akadémiával karöltve fejlesztette ki az oltóanyagot, és első körben a járvány korábbi epicentrumának számító Vuhanban tesztelnek.

A kísérleti vakcinát 108 egészséges, 18 és 60 év közötti embernek adják be, különböző dózisokban.

A jelentkezők hat hónapos procedúrára vállalkoznak, amiből az következik, hogy erre a kínai vakcinára legalább fél évig várnia kell még a világnak. Ugyanakkor hírek szerint Kínában még nyolc további vakcina fejlesztése is folyik.

Valószínűleg nem áll rosszul a német CureVac cég sem, amely azt ígérte, hogy már őszre kész lesz az oltóanyagával. Ez az a vállalat, amelyet a német sajtó szerint Donald Trump amerikai elnök fel akart vásárolni, hogy az amerikaiaknak legyen először ellenszerük. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CureVac eredményeire hivatkozva nyilatkozta azt, hogy őszre meglehet az európai vakcina. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szóvivője azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket, mondván, a folyamat akár 12-18 hónapig is eltarthat.

Az Európai Bizottság mindenesetre további 37,5 millió eurót biztosít a koronavírus-járvány kapcsán sürgősen szükséges oltóanyagok, új kezelések, valamint diagnosztikai eljárások kifejlesztésére irányuló kutatásokra. 

Természetesen az oroszok sem akartak lemaradni a bejelentésekben, így a The Moscow Times arról adott hírt, hogy a virológiai és biotechnológiai kutatásokat végző Vector Intézetben elkezdődött a hatóanyagok állatokon végzett kísérlete. Izrael is színre lépett: a kormány bejelentette, hogy pénzügyi alapot hoz létre a koronavírus kutatására, és az elmúlt hetekben több cikk is megjelent a galileai Migal kutatóintézet eredményeiről. Az intézet gyógyult koronavírusos betegektől származó minták alapján készítene védőoltást.

Korábban elterjedt a hír, hogy három héten belül elkészülnek, de azóta kiderült, hogy ez erős túlzás volt. 

Nemcsak a vakcinák fejlesztése, hanem a betegek hatásos kezelése terén is gyors eredményekre lenne szükség. Vannak már kedvező hírek a gyógykészítményekkel kapcsolatban: a pekingi tudományos és technológiai minisztérium bejelentése szerint a japán Fujifilm Holdings vállalat gyógyszeripari készítményeivel hajtottak végre sikeres kísérletet Kínában. Az Avigan és Favipiravir néven forgalmazott influenzagyógyszerek egyik összetevőjét használták a koronavírussal fertőzött betegeknél, és egyelőre mellékhatások nélkül bizonyult hatékonynak. 

A vírus okozta betegség lehetséges gyógymódját tesztelő kutatás folyik az Egyesült Államokban, Nebraskában is.

A remdesivir antivirális gyógyszert a Gilead Sciences fejlesztette ki eredetileg az ebolafertőzés ellen. A szer sejtszinten hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban publikált kutatási tervezete is a remdesivirt tartotta a "legígéretesebb jelöltnek".

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában izolálták sikeresen a koronavírust, és ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására.

Kis Zoltán, a vírus izolációját végző kutatócsoport vezetője elmondta, így is hosszú idő, legalább egy év szükséges a hatásos vakcina kifejlesztéséhez, mert akkor tekinthető hatásosnak a szer, ha több ezres populáción eredményes a tesztelése.