Rengeteg régi katás megütheti a bokáját

Elemzések2022. nov. 17.D.J.

Bár a kisadózók világa alaposan felbolydult, sejthető, hogy sok érintett erről egyelőre még mit sem tud.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának a szabályai már szeptember elsején hatályukat vesztették. Az újfajta kata alanyai csak azok az egyéni vállalkozások lehetnek, amelyek a lakosságnak saját szolgáltatást nyújtanak. Kivételt csak a taxis személyszállítók képeznek.

„Hiába telt le a határidő a becslésünk szerint úgy százezer régi katás társaságnál nem történt semmi. Itt egy olyan rétegről van szó, amely nem olvassa a sajtót és a közösségi médiát se figyeli.

Nem is tudnak róla, hogy a cégük már normál egyéni vállalkozásként fut tovább.

Mivel nem igazodtak az új helyzethez a TAJ kártyájukat október 15-én érvénytelenítette a rendszer. Az ügyfélkapujukra kapnak majd felszólításokat, amiket viszont nem mindenki követ.

Akik eddig hozzászoktak, hogy a cégükkel nem kell foglalkozzanak és most sem intézkednek azok az első büntetéseiket valamikor karácsony táján fogják megkapni” – mondta el a növekedés.hu-nak Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) az alelnöke.

Mint hozzátette: a katás szabályok megváltozása ahhoz hasonló mintha a bicikliseket megkérnék, hogy üljenek át autóra, csak hogy előbb az autót vinni kell szerelőhöz is,

egy sor biciklis pedig nem is tud róla, hogy le kéne szálljon a kétkerekűről.

A kata adóalanyiságot szeptember óta például a szolgáltató állatorvosok sem választhatják. Kizáró ok, ha valakinek van legalább heti 36 órás munkaviszonya, esetleg nyugdíjas, vagy nappali tagozatos egy közép- vagy felsőoktatási intézményben és a tanulmányai mellett szeretne egyéni vállalkozási tevékenységet végezni.

Ruszin Zsolt elmondta: a becslésük szerint az újkatások száma 40-50 ezerre tehető.

Ez egy roppant kis szám. Szerinte egy ekkora körnek nincs szüksége külön adónemre.

Az MKOE szerint a régi kata eltörlése után adótechnikailag az lett volna a logikus, hogy az újkatás körnek 100 százalékos költséghányadú átalányadózást biztosít a törvény, a kifizetőnek való számlázási tilalom ésszerűsítése mellett.

Kökényesiné Pintér Ilona, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. szakmai igazgatója korábban lapunknak hangsúlyozta: bár több régi katás pusztán a szabályok megváltozása miatt külföldön akart vállalkozást alapítani, ezt a gyakorlatot igen kockázatosnak tartja. Ugyanis ha Magyarországon végzi a magyar magánszemély a tevékenységét, akkor az adóztatás helye Magyarország.

A könyvelő szerint egyébként is érdemes  végiggondolni, valóban rosszul jár-e a Katából kiszoruló vállalkozó. Azoknak az egyéni vállalkozóknak például, akik nyugdíjasok, célszerű az átalányadózást választani,

akár csak a többes jogviszonyú egyéni vállalkozóknak, akik például a legalább heti 36 órás munkaviszonyuk mellett végzik vállalkozási tevékenységüket.