Tajvani cég a világ nyolcadik legnagyobb vállalata

Elemzések2024. júl. 10.F. T.

A napon belüli kereskedésben elérte az ezermilliárd dolláros szintet a TSMC, a tajvani csipgyártó cég értéke, és nem véletlenül. A társaság eladásai a második negyedévben 40 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A második negyedévben 40 százalékkal nőtt a tajvani TSMC árbevétele, köszönhetően a mesterséges intelligencia által generált chipkeresletnek. A tajvani cég az Apple és az Nvidia kizárólagos szállítója, egyúttal a világ legfejlettebb chipjeinek gyártója. Az elemzői várakozások átlaga nagyjából 35 százalék volt, de ezt jóval túlszárnyalta a negyedéves növekedés.

Bűvös szint

Az értékesítési adat megjelenését megelőzően a részvény ára olyan magasra emelkedett, hogy a társaság teljes értéke átmenetileg átlépte az ezermilliárd dolláros szintet, a világ legnagyobb társaságai közül nyolcadikként. A Bloomberg szerint az eladások növekedése 2025-ben is kitarthat, sőt, a nagy keresletre és a fejlesztésre költött jelentős összegekre tekintettel a TSMC akár árat is emelhet: legnagyobb vásárlói ezt gond nélkül elfogadnák.

Túl nagyra nőtt az eddigi kedvenc

A TSMC részvényét így pozitívan ítélik meg az elemzők és a befektetők egyaránt, ugyanakkor a nagy kedvenc, az Nvidia esetében már elvizonytalanodás tapasztalható: a társaság rövid időre a világ legnagyobb cége lett, és most is meghaladja értéke a 3000 milliárd dollárt, csak az Apple és a Microsoft ér többet nála.

Miután rendkívül gyorsan nőtt ilyen nagyra a cég, nehéz felmérni, hogy a jelenlegi és a jövőre várható kereslet fennmarad-e termékei iránt, vagy ha telítődnek a vásárlók a mesterséges intelligenciához szükséges processzorokkal, chipekkel, akkor esetleg visszaesés is bekövetkezhet, ami viszont már nem indokolna a jelenlegi magas részvényárat. A papír tavaly 240 százalékkal emelkedett, amit idén újabb 165 százalékos árfolyamugrás követett.