Ha Kína lerohanja Tajvant, a legnagyobb értékhez nem fér hozzá

Elemzések2024. máj. 22.F. P.

Jelenleg Tajvanon zajlik a legfejlettebb chipek gyártásának nagy része, pont egy olyan szigeten, amit Kína sajátjának tekint, így elvben bármikor elfoglalhatja katonai erővel. Most kiderült, hogy a csipgyártó gépeket nem fogja tudni használni, azok elpusztítják önmagukat, ha a gyártó úgy dönt.

A legfejlett chipek gyártására alkalmas gépeket a holland ASML Holding szállítja, fő felhasználója pedig a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). A két cégnek megvannak a módszerei arra a Bloomberg forrásai szerint, hogy

a gépeket használhatatlanná tegyék, ha illetéktelen kezekbe kerülnének.

Illetéktelen kezekbe kerülve működésképtelenné válnak

Az amerikai kormány aggódni kezdett, hogy Kína esetleg elszánja magát a Tajvan elleni támadásra, ezért érdeklődött a két cégnél, hogy mi történne ilyen esetben. Az ASML jelezte, hogy a gépek megépítésekor figyeltek arra, hogy baj esetén távolról is működésképtelenné tehessék bármikor azokat, miután a holland kormány már korábban is felvetette a kérdést. 

A távolról történő lezárást az ASML azokra az "extrém ultraibolya" elnevezésű gépekre alkalmazza, melyeknek a TSMC a legnagyobb vásárlója. Ezek a gépek nagyfrekvenciájú fényt használnak a jelenleg létező legkisebb, atomi méretű mikrochip tranzisztorok nyomtatására, melyekből azok a chipek épülnek fel, amelyeket egyrészt a mesterséges intelligenciához, másrészt a legfejlettebb haditechnikához alkalmaznak.

Éleződő geopolitikai helyzet

A kérdés korábban nem tűnt sürgetőnek, mivel semmi nem utalt arra, hogy Kína erőszakkal megbontaná a jelenlegi egyensúlyi helyzetet, azonban az utóbbi időben többször is megközelítették kínai hadihajók és repülők a szigetet. Hszi Csinping kínai elnök ugyan a békés újraegyesítést szorgalmazza, de az amerikaiak szerint 2027-re Kína olyan képességekkel fog rendelkezni, amik lehetővé teszik a hadműveletet.

Peking alaptalannak minősítette ezt, hangsúlyozva, hogy nem gyülekeztetnek katonákat a parton, nem tesznek semmi olyat, ami indokolná a félelmeket. Ugyanakkor a hétvégén beiktatták a frissen megválasztott tajvani elnököt, akit Peking "háborúpártinak" tart, így érthető, hogy az aggodalmak ismét felerősödtek.

Stratégiai termék

Maga a chipgyártó gép rendszeres szervizelést és programfrissítést igényel, ebbe a folyamatba építették be azt a lehetőséget, amikor a gép lényegében megsemmisíti önmagát. A holland cég az egyetlen, amely képes ezek gyártására, egy gép ára meghaladja a 200 millió eurót.

A termék maga stratégiai, ezért a holland kormány korlátozni kezdte a kínai exportot amerikai kérésre, bár úgy tűnik, hogy ahhoz már elég gépet vásárolt Kína korábban, hogy például a mai igényeknek megfelelő telefonokat újra gyárthassák.

Nagyra nőtt a cég

A legmodernebb gépeket az ASML 2016-ban fejlesztette ki, és messze a legnagyobb vásárlójuk a TSMC lett, az összes gép jóval több, mint felét vásároltak meg a tajvan társaság. A holland cég tőzsdei kapitalizációja a terméknek köszönhetően 370 milliárd dollárra nőt, ami az Intel értékének kétszerese. Egyúttal

a legnagyobb európai technológiai cég lett így,

és a harmadik legértékesebb európai vállalat a dán Novo Nordisk és a francia Louis Vuitton után.