Tovább száguld az infláció – nem lassul az áremelkedés Európában

Elemzések2022. szept. 1.HP

Kijött az augusztusi előzetes uniós inflációs rangsor. Mutatjuk hol a legnagyobb az áremelkedés.

Augusztusban 9,1 százalékra emelkedett a fogyasztói árindex az eurózónában. Ilyen gyors áremelkedést még sosem mértek az euróövezet történelmében. A kiugró inflációért elsősorban az elszabaduló energiaárak a felelősek.

Infláció, eurózóna, 2022 augusztus, százalék

Forrás: eurostat, növekedés.hu

Júliusban 8,9 százalék volt a pénzromlás üteme, vagyis még mindig nem tetőzött az infláció.

Svájci jegybankárok nemrég arra figyelmeztettek, hogy megfelelő monetáris politikai szigorítás nélkül a kiugró idei év után akár még évekig magasan, 6 százalék körül alakulhat a fogyasztói árindex Európában. A háború közelsége, a magas energiaárak és az alapanyaghiány egyaránt felelőssé tehető ezért.

Az Európai Központi Bank legalább három negyedéves lemaradásban van a kamatemelésekkel.

Hazai infláció

A napokban Virág Barnabás is arra figyelmeztetett, hogy ősszel még tovább emelkedik az infláció. Az MNB korábban közzétett előrejelzései alapján magasabb inflációs pályával kell számolni.

A hazai fogyasztói árindex augusztusban jó eséllyel 14 százalék felé emelkedhet.

Várható inflációs pálya, Magyarország

Forrás: MNB

Csehországban júliusban 17 százalék feletti, Lengyelországban 15 százalék feletti árdinamikát mértek. Ezen értékek is jó eséllyel tovább emelkedhetnek augusztusra. Szlovákiában 13,3 százalék volt az infláció augusztusban. A visegrádi országok tehát az uniós inflációs rangsor felső harmadában helyezkednek el. Ez többek között a háborúhoz való földrajzi közelséggel magyarázható.