Az ukránok térdre kényszeríthetik az orosz hadsereget? - A következő időszak tétje óriási

Hírek2022. szept. 1.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 189-dik napján:

- Az ellenkező híresztelések ellenére a Herszon visszaszerzésére indított ellentámadás nem akadt meg és nem vallott kudarcot – mondta el az ukrán elnök vezető tanácsadója.

Csak azért, mert még nem vettük be Herszon városát nem jelenti, hogy a déli hadművelet meghiúsult – állítja Olekszij Aresztovics, aki szerint az ellenség logisztikai vonalainak, légvédelmi rendszereinek és az üzemanyag- illetve a lőszerraktárainak a megsemmisítése zajlik. Aresztovics jelezte az ukránoknak: a győzelem nem lesz gyors.

- Stratégiai fontosságú hidakra csaptak le az ukrán erők a dél-herszoni régióban, hogy a Dnyeper partján állomásozó orosz haderőt elszigeteljék.

- Az orosz hadsereg súlyos hiányosságokkal küszködik. A soraikat egyre nehezebben töltik fel. A toborzás során akár elítélt bűnözőket is beállíthatnak a hadseregbe - közölte szerdán egy amerikai tisztviselő, aki szerint a Kreml még a sebesült katonákat is harcra kényszeríti.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség emberei szerdán megérkeztek Zaporizzsja városába, ahol Európa legnagyobb atomerőműve működik. Bár a szervezet szakemberei hosszabb távon szeretnének maradni a megszálló hatóságok közölték, hogy csak egy napra juthatnak be az üzembe.

- A mostani háború alatt a világ három hibát követhet el: megszokja a háborút, beletörődik a háborúba, vagy elfelejti a háborút – mondta el Volodimir Zelenszkij,

aki arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy „ne maradjanak semlegesek”.

- Az oroszok leállítják a gázexportot Németországba az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül. Az orosz állami energiavállalat a Gazprom elmondása szerint a leállásra javítási munkálatok miatt van szükség, amelyek három napig fognak tartani. A német kormány szerint viszont az Északi Áramlat 1 nem szorul karbantartásra.

- Észtország heteken belül olyan intézkedéseket fog hozni, amelyek megakadályozzák, hogy a legtöbb orosz beléphessen az országba – mondta el Urmas Reinsalu külügyminiszter.

- Az EU többé nem biztosítja, hogy az oroszok könnyített eljárásban kaphassanak vízumot. Az erről szóló korábbi megállapodást felfüggesztik. 

Az ukrán elnök üdvözölte az uniós döntést. Szerinte tarthatatlan, hogy az európai értékeket romboló Oroszország állampolgárai szabadon szórakozhatnak és vásárolhatnak az EU-ban.

Viszont az általános vízumtilalmat az EU-s tagországok jó része, köztük Magyarország is ellenezte. 

- Mivel a Lukoil energiacég az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának szankcióit megsértve repült be és ki Oroszországból, az USA lefoglalná a 45 millió dolláros gépet, amely jelenleg valószínűleg Oroszországban van.

- Az orosz olajra árplafont vetne ki az amerikai Biden-kormány. A G7 pénzügyminiszterei a felvetést a pénteki napon fogják megvitatni.

A Fehér Ház szóvivője szerint az árplafonnal a globális energiaárakat is csökkenthetik.