Trump beveheti a Fehér Házat – A börtön se érdekli

Elemzések2023. aug. 5.D.J.

Az utóbbi hónapokban a volt államfő kapcsán egy nemi erőszak vádja és az is felmerült, hogy egy időben a Mein Kampf egyik példányát is magánál tartotta. De hiába jönnek egymás után a botrányok: a jövő évi elnökválasztásokra kifejezetten jó eséllyel fordul rá. Ezen minden bizonnyal az se változtat, hogy magyar idő szerint szerda hajnalban amiatt is vádat emeltek ellene, amiért meg akarta változtatni a 2020-as elnökválasztás eredményét.

„Állhatnék az Ötödik Sugárút közepén és le is lőhetnék valakit, akkor se veszítenék egyetlen szavazót se” – ezt a hírhedt kijelentést Donald Trump még 2016 elején tette, amikor sokan még kételkedtek abban, hogy valóban tud-e választást nyerni.

De hamar bebizonyította, hogy az önbizalma nem légvárakra épült. Rá pár hónapra ő lett az Egyesült Államok elnöke.

A volt elnök ellen jelenleg eljárások egész sora zajlik. A vádak egyike szerint üzleti adatokat hamisított meg, egy másik szerint hibásan kezelt minősített dokumentumokat, mivel titkos iratokat tartott a saját villájában. Van egy friss is, amit szerda hajnalban jelentettek be: azért is vádat emeltek ellene amiért meg akarta változtatni a 2020-as választás eredményét.

Szexuális zaklatóként egyébként most májusban el is ítélték. Az áldozatának E. Jean Carroll amerikai írónőnek 2 millió dollárt kell fizetnie kártérítésként.

Az utóbbi hónapok egyértelműen rávilágítottak, hogy Trumpnak olyanok a jogi eljárások, mint a mesebeli Popeye-nek a spenót: egyre erősebb lesz tőlük.

Ezen az se változtatott, hogy néhány korábbi bizalmasa a volt elnök ellen fordult.

Michael Cohen, Trump egykori ügyvédje, aki a börtönt is megjárta, egyenesen azt mondta: a nemzetre valódi veszélyt jelent, hogy Trump újra elnök lehet. Cohen nem aprózta el, amikor be kellett sározza régi főnökét:

egyebek mellett azt mondta, hogy Trump az asztalán állítólag egy időben Hitler Mein Kampfját tartotta.

A legtöbb politikus karrierje ezeknek a botrányoknak a töredékétől is teljesen tönkre menne.

[A vádemelések] nyilván azt akarják elérni, hogy Trump kikerüljön az elnökválasztásból

– mondta Trump egyik támogatója, a 61 éves Rom Solene. A véleményével pedig láthatóan nincs egyedül. Mielőtt börtönnel fenyegették volna, Trump az év elején úgy tűnt kezd kiszürkülni a politikai életből.

Egyre kevesebb szó esett róla, sokan pedig saját támogatói között is a nyakába varrták, hogy nem teljesítettek jól a republikánusok a félidős választásokon.

Úgy tűnt, hogy a republikánus párton belül a kihívója Ron DeSantis akár meg is szorongathatja 2024-es elnökjelöltségért folyó előválasztáson. A felmérések szerint fej-fej mellett haladt a népszerűségük.

Aztán jöttek a vádemelések, Trumpból pedig rengeteg választó szemében áldozat lett.

A vádemelések mögött politikai motivációt sejtenek nem csak a szavazók, de olyan republikánusok is akik egyébként nem kedvelik különösebben a volt államfőt.

Ezt erősíti bennük, hogy az év elején Joe Bidenről kiderült, hogy akár csak Trump ő is titkos iratokat rejtegetett a házában. Csakhogy ebből nem lett akkora jogi hercehurca, mint Trump esetéből. Bár ehhez az is hozzátartozik, hogy Trump felkérésre se akarta visszaszolgáltatni a bizalmas dokumentumokat.

Viszont a választók egy részének úgy tűnik: amit szabad az elnöknek azt a legfőbb kihívójának nem csak tilos, de akár még börtönt is kaphat érte.

Ami Trump ellen dolgozik, hogy a sok jogi eljárás miatt rengeteg kiadása van. Ezek csak az idei első félévben úgy 40 millió dollárra rúghattak. Emiatt a kampányára összegyűjtött támogatások jó része az ügyvédek zsebében landol. Trump mindenesetre egyértelművé tette: az se érdekli ha elítélik, akkor is indulni fog az elnökségért.

Jelenleg ha csak nem történik valami óriási fordulat akkor a republikánus előválasztást simán nyerni fogja. Joe Biden ellen is győzhet. Jelenleg hasonló a népszerűségük még úgy is, hogy Trump kedveltségét a korábbi választások alapján eleve alul szokták mérni a kutatócégek.

Így zárná le az ukrán háborút

Trump nemrég azt is elárulta, hogy miként tenne pontot az orosz invázió végére. Állítása szerint ha megnyerné a választást 24 órán belül megszületne a béke. Mint a Foxnak adott interjúban kifejtette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és Vlagyimir Putyin orosz államfőt is roppant jól ismeri.

Zelenszkijjel közölné, hogy ha nem ülnek tárgyalóasztalhoz akkor megvonnák tőlük a támogatást, Putyinnal pedig azt hogyha nem hajlandó a békére akkor Ukrajna több fegyvert fog kapni, mint eddig valaha.