Háború: Fellángoltak a harcok Bahmutnál, óriási ukrán veszteségek

Hírek2023. aug. 5.Sz.A.

Nagyon heves harcok zajlanak Bahmut környékén – jelentette be Hanna Mailar ukrán védelmi miniszter-helyettes. Orosz források szerint az ukrán ellentámadás kezdete óta 43 ezer ukrán katona vesztette életét.

Nagyon heves harcok zajlanak Bahmut környékén – jelentette be Hanna Mailar ukrán védelmi miniszter-helyettes.

Az ukrán erők szerinte lassan, de magabiztosan haladnak előre a várostól délre, és az északi területeken állásokat alakítanak ki. Mint mondta, az oroszok nagy erőket csoportosítottak Bahmut térségébe - írja a Guardian.

Orosz források szerint az orosz hadsereg légi és tüzérségi csapásokat mért a Bahmuttól délre eső Kliscsijivka falura, és annak környékére, és nagy károkat okozott az ukrán hadseregnek.

Az Oroszország által még korábban elfoglalt és illegálisan annektált Krím-félszigeten szombaton robbanások hallatszódtak. Orosz források cáfolták, hogy újabb dróntámadás érte volna a szigetet a szárazfölddel összekötő hidat.

Más források szerint a robbanások összefüggésben lehetnek egy ukrán dróntámadással.

A Fekete-tengeren állomásozó orosz hajót ért ukrán dróntámadás Novorosszijszk mellett  - kijevi források szerint. A 112 méter hosszú orosz hajó katonákat és katonai felszerelést szállított az orosz flotta számára az orosz haderő által elfoglalt ukrán kikötőkbe. Az orosz hajóban nagy károk keletkeztek – számoltak be ukrán források.

Az ukrán dróntámadásról videó is megjelent, amely a támadás sikerét bizonyíthatja. Ukrán hírcsatornák által bemutatott videón az orosz hajót a közepén eltalálja egy drón, műholdfelvételekről látszik, hogy olaj ömlik a tengerbe a hajóról, amely a Fekete-tengeri kikötőben van.

Az amerikai JP Morgan Bank leállította az orosz Mezőgazdasági Bankhoz indított utalásokat – állítják orosz források. A JP Morgan orosz gabonaexport szerződésekhez kapcsolódó utalásokat teljesített, de a gabonafolyosó megállapodás nem került meghosszabbításra. A két bank közötti utalások augusztus 2-án leálltak – jelentette be az orosz külügyminisztérium

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken személyesen látogatott el az ukrán frontra, és katonai vezetőkkel folytatott tárgyalásokat. Bejelentése szerint az ukrán ellentámadás kezdete óta több mint 43 ezer ukrán katona vesztette életét.

Megköszönte a katonáknak a helytállást, és kelet-ukrajnai Liman városa melletti sikeres előrenyomulást.

Az orosz haderő által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműbe beengedték az ENSZ Atomenergia Ügynökségének szakértőit, akik egy hónapja várnak a bejutásra. Az ügynökség szerint nem találtak robbanóanyagot az atomerőműnél. Korábban ukrán források azt jelentették, hogy aknákat helyezhettek el az atomerőművet körülvevő egyes épületeknél.